laupäev, 23. veebruar 2008

Innovatsioon 2008: sõbralikud sibulad

Et tulevikuveeb väga igavalt poliitikakeskseks ei muutuks, annab Uus-Meremaa Crop and Food Research teada, et on geneetilise muudatuse tulemusena aretanud pisaravaba sibula sordi. Selleks neutraliseerisid nad sibula aretuse käigus geeni, mis tootis pisaraid tekitavat väävliensüümi.

The technology creates a sequence that switches off the tear-inducing gene in the onion so it doesn't produce the enzyme. So when you slice the vegetable, it doesn't produce tears.

Lisaks väävliensüümi tootmise lõpetamisele, usuvad teadlased, et selleks kasutatud aineid on võimalik suunata sibula maitse ja lõhnaomaduste parandamiseks.

Kuigi sibula nö prototüüp on täna juba olemas, usuvad teadlased, et enne 10 aastat ta poelettidele ei jõua. Igasugu tervisele võimalike mõjude analüüs võtvat sedavõrd palju aega. Eks ole geneetiliselt muundatud organismidele (GMO) ka piisavalt negatiivne foon avalikkuses loodud, et erinevad protseduurid kahetsusväärselt pika aja võtaksid.

2 kommentaari:

Ain Kendra ütles ...

Keegi võiks ka nendele idast siiatuld sibulatele selle sõbralikkusegeeni sisse keerata.

Lauri Tabur ütles ...

see poleks üldse keeruline, kui keegi nuputaks välja, milline osa me geeniahelast endas vihageeni kannab. siis saaks äkki mõne eestlasegi sõbralikumaks :-)