esmaspäev, 24. märts 2008

50 aastat vastuolulist protestisümbolit

Eesti Vabariigi 90. juubeliaastal on passlik meenutada veel ühte suurt juubelit. Nimelt saab 2008. aastal 50 aastaseks maailmakuulus protestisümbol ☮. Juubelist ajendatuna pühendas pikema loo sellele sümbolile ka möödunud-neljapäevane BBC uudisteportaal.

Disainer Gerald Holtom´i poolt eelmise sajandi 1958. aastal loodud sümboli võtsid esimesena kasutusele tuurmarelva vastase võitluse aktivistid, keda Holtom veenis nende sõnumi mõjukuse tõstmiseks kasutusele võtma mingit unikaalset märki. Selliseks, hiljem sümboliks kujunenud, märgiks saigi Holtomi poolt loodud sümbioos maakera kujutava ringi sisse kujundatud mereväe semafoortähestiku tähtedest N ja D. Vastava tähendusega siis Nuclear (tuuma) ja Disarmament (desarmeerimine).

He considered using a Christian cross motif but, instead, settled on using letters from the semaphore - or flag-signalling - alphabet, super-imposing N (uclear) on D (isarmament) and placing them within a circle symbolising Earth.

Kuigi protestisümbolile on läbi aegade omistatud erinevaid, vägagi vastuolulisi tähendusi, ei ole ei aktivistid, ega ka Holtomi esindajad märki ametlikult registreerinud, järgides põhimõtet, et vabaduse sümbol ei saa olla kellegi oma.

CND has never registered the sign as a trademark, arguing that "a symbol of freedom, it is free for all". It has now appeared on millions of mugs, T-shirts, rings and nose-studs. Bizarrely, it has also made an appearance on packets of Lucky Strike cigarettes.

Kommentaare ei ole: