neljapäev, 6. märts 2008

Uuring: kas kunst teeb targaks?

USA erakapitalil baseeruv filantroopiafond DANA Foundation avalikustas teisipäeval nende finantseerimisel USA suurimates ülikoolides läbi viidud uuringu tulemused, mille raames analüüsiti kunstilembuse ja edukuse vahelisi seoseid. Või nagu teadlased ise oma töö põhiprobleemi sõnastasid:

"Are smart people drawn to the arts or does arts training make people smarter?"

Kuna tegemist oli ääretult mahuka uuringuga, mille käigus viisid muuhulgas Stanfordi, Harvardi ja Berkley ülikoolide teadlased kolme aasta jooksul läbi sadu katseid ja töötasid läbi kümneid tuhandeid ühikuid teadusdokumente, siis tulevikuveebi tarbeks võtan alljärgnevalt kokku vaid mõned huvitavamad järeldused.

Niisiis, nagu räägib meile uuringuaruanne:

1. Laste muusikaõpingud mõjutavad positiivselt laste geomeetrilise kujutlusvõime arengut. Ehk siis on muusikat õppinul hiljem enam soodumust saada heaks sisekujundajaks või projekteerijaks;

2. DANA finantseeritud uuring kinnitas fakti, et lapse varajane kirjaoskus on vahetus seoses muusikadistsipliinide õppimisega (nt laulukooris käimisega);

3. Samuti omab muusikadistsipliinide õppimine tugevat seost inimese tekstimälu mahuga (mäletamne läbi kõne kõla) ning ka inimese oskusega käidelda semantilist informatsiooni (leida õiges kohas õigeid sõnu);

4. Tantsuõpingud suurendavad inimese vastuvõtlikkust kehaliselt väljendatud informatsiooni suhtes ning ka ise ennast paremini visuaalsete märkide keeles arusaadavaks teha. Nii näiteks on heal tantsijal tõhusam kõnet õppida läbi rohkete zhestide.

Although “there is still a lot of work to be done,” says Dr. Gazzaniga from the Univerity of California, the consortium’s research so far has clarified the way forward. “We now have further reasons to believe that training in the arts has positive benefits for more general cognitive mechanisms.”

Elik siis - pole kindel, et kunstihuvi just targaks teeb, küll aga arendab ta DANA aruande kohaselt palju enamaid inimese tajusid, kui vaid esteetilise naudingu saamiseks vajalik. Või siis loob vähemalt soodumuse selliseks arenguks.

Kommentaare ei ole: