neljapäev, 11. september 2008

Digitaalne minevikuajakirjandus

Kas sind huvitaks, mida brittide ajalehed kirjutasid meie koduse vabadussõja algusaastatel sealse kuningriigi võimalikust abist siinsetele vapratele meestele ja naistele? Või mida USA ajalehtedes kirjutati II maailmasõja eelõhtul? Kui jah, siis saad sellest üsna pea lugeda Google uue projekti raames.

Nimelt tutvustas Google Inc otsingumootorite valdkonna asepresident Marissa Mayer hiljutisel TechCrunch50 konverentsil San Fransiscos firma uut projekti digiteerida ning indekseerida ligikaudu 100 erineva maailma ajalehe numbrid perioodist, mis ulatuvad kaugele enne digiajastut. Vanim neist aastast 1764.

Lisaks ülipopulaarseks saanud keskkondadele Google Books ja Google News raames tehtud suurele tööle paberkujul infokandjate digiteerimiseks ja indekseerimiseks, tõotab vanade ajalehtede e-kujule viimine ja otsingumootoriga varustamine kujuneda pöördepunktiks terve ajalooteaduse metoodikale, kus tänane klassikaline kujund ajalooteadlasest on ajalooarhiivis paksude prillide taga toimetav keskmik. Saamaks teada, mis meeleolud maailmas valitsesid näiteks 40 aastat tagasi, tasub vaid otsingumootorisse sisestada asjakohane otsingusõna ja arhiiv varustab sind ohtra andmestikuga.

Kommentaare ei ole: