reede, 10. oktoober 2008

Sõnumi järgi laulude otsing saab teoks

Viimase paari aasta võidujooks semantilise veebi ja kolmanda põlvkonna võrgurakenduste suunas on tõsise väljakutse esitanud ka maailma suurimaile tehnoloogiafirmadele. On tõenäoliselt lähima aasta, kui mitte kuude küsimus, mil lisaks ask.com jms rakendustele saame veebis vabalt kasutada veel kümmetkonda muud intelligentset otsingumehhanismi, millised annavad meile vastused just neile küsimustele, mida me klaviatuuril sisse toksides otsingumootorilt küsime. Samas, youtube sarnaste audio-video keskkondade turuletulek on kannustanud arendustiime mõtlema ka selle peale, kuidas otsingumootoritega hõlmata sinna paigutatut. Kasvõi selleks, kaunil talveõhtul sooviksime leida just täpselt sellist muusikapala, nagu hing hetkel ihaldab.

Just selliste soovide rahuldamiseks on Jaapanlaste tehnoloogiagigant Hitachi hiljaaegu teada andnud, et on välja arendanud tehnoloogia, mis võimaldab umbkaudu kolme sekundiga otsida ca 2000 tunnisest audiomassiivist üles õige audio-sõna. Andmebaasimootori ning algoritmi loomiseks on väidetavalt innovaatilisel moel ära kasutatud olemasolevaid lahendusi, millistest lähemalt lubatakse aga rääkida juba lähinädalatel.

Hitachi uudis on lisaks otsingumootorite uudsele rakendusele huvitav veel ka semantiliste lahenduste loojaile. Nii nagu tänane semantiline veeb lubab heal algsel tasemel sisupõhist otsingut kirjasõna põhjal, võib oletada, et lähima viie-kuue aasta jooksul võib see sisupõhine otsing toimuma saada ka audio-sõna põhjal. Näiteks otsimaks andmebaasist üles kõik romantilised lood, milles sisaldub linna nimi New York.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Juba praegused mobiiltelefonide muusika-mudelid võimaldavad loo-katke saatmist veebiandmebaasi ja pala andmed tagastatakse sulle mõne hetkega - http://en.wikipedia.org/wiki/Gracenote

Lauri Tabur ütles ...

good point. hitatchi meistrid üritavadki nüüd kiirusega lüüa. et asi enam-vähem reaalajas toimuks.