kolmapäev, 12. november 2008

Innovatsioon 2008: päikesepatareist saab seinavärv

Põnevaid uudiseid on tulemas ka alternatiivenergia maailmast. Nimelt on Leader Ventures and Silicon Valley Bank allkirjastanud 5 miljoni USD suuruse investeerimislepingu Kalifornias paikneva InnovaLight nimelise ettevõttega arendamaks välja sedavõrd väikesed ränipõhised päikeseelemendid, et neid oleks võimalik pinnale kanda ühtlase värvikihina.

InnovaLight poolt arendatav tehnoloogia kujutab endast räniosakeste vedeltöötlust nanomõõtmes elementideks, millistest ühe ruutsentimeetrise pinna tootmise omahind on väidetavalt märkimisväärselt madalam, kui seni kasutatud tehnoloogiatel. Samuti on elementide tootlus efektiivsem, kui harilikel päikesepaneelidel.

Selleaastane 5 miljonit USD pole InnovaLightile esimene vedela päikesepaneeli loomiseks saadud investeering. Eelmisel aastal, kui arendusega alustati, saadi stardikapitaliks 28 miljonit USD. Selleaastane investeering kulub pigem arenduse lõpetamisele. Ehk siis võib juhtuda, et juba järgmisel aastal jõuab tootmisesse PäikeseVärv, millega maja lõunapoolset saina kattes, loome me samas omale ka võimsa päikesepatarei.

Kommentaare ei ole: