teisipäev, 23. detsember 2008

50MB internetiühendus jõudis kodukasutajateni

Vaid mõni aasta tagasi lõi Eestimaa veebisurfarite hulgas laineid digi TVga kodudesse jõudnud 12Mbps lairibaühendus. Oli ikka vahe küll, kui veebist filmi kätte saamine võttis senise paari tunni asemel maksimaalselt mõnikümmend minutit.

Detsembri alguspäevil raputas Internetiavalikkust uuesti brittide Virgin Media (VM), milline andis teada, et 1,5 miljonil ühendkuningriigi elanikul on nüüdsest võimalus läbi fiiberkaabli ühineda 50 Mbps võrguühendusega. Umbes aasta testitud, DOCSIS 3.0 standardil baseeruv tehnoloogia ei olevat aga mingi võimaluste lagi. Nagu kommenteeris asjakohasel pressikonverentsil VM tegevjuht Neil Berkett, lubab kasutusele võetud tehnoloogia Internetti koju tuua ka 100 Mbps kiirusega, kuid turunduslikel kaalutlustel seda veel ei tehta – lihtsalt selle järele pole sedavõrd suurt nõudlust.

VM sõnul tähendab 50Mbps ühendus kodukasutaja jaoks piltlikult, et HD formaadis täispika filmi allalaadimiseks kulub ca 15 minutit ja samas kvaliteedikategoorias helialbumi alla laadimiseks ca 11 sekundit.

Samas on spetsialistid VM saavutuse turusobivust pidanud küsitavaks, kuna DOCSIS 3.0 standardil toimub kuni kodukasutajani andmevahetus fiiberoptilist kaablit mööda. Vana hea vaskkaabel on aga vägagi visa kaablisahtidest kaduma. Seepärast ei läinud mööda rohkem kui mõned päevad, kuni teine brittide ettevõtmine BE Broadband teatas, et toob lähiajal läbi ADSL liini kodukasutajani ca 24 Mbps kiirusega ühenduse. Eks jälgime mängu ja loodame, et kosmiliseks kasvavad kiirused ühenduste hinda maapealt väga kõrgele ei lennuta. VM koduleheküljel pakutakse täna 50Mbps ühendust hinnaga 51 naela kuus, mis pole just väga vähe.

2 kommentaari:

Jüri Kaljundi ütles ...

Kõikjal kus on MB peaks olema Mb või Mbps - jutt ikka bittidest, mitte 8 korda suurematest baitidest. Samuti peaks see sek või ps alati lõpus olema, jutt siiski kiirusest, mitte failisuurusest.

Lauri Tabur ütles ...

tõepoolest. tundub, et mõte ja käed ajasid siinkohal erinevat asja. viga parandet!