neljapäev, 12. märts 2009

Telemeditsiin: lõikus läbi Interneti

Robotid, nagu ka telemeditsiin pole meditsiinitehnikas tänapäeval enam mingi uudis. Ehk siis patsient ja arst ei peagi igal juhul alati füüsiliselt kohtuma, et soovitud tulemust saada. Samas kaugjuhitavate robotite osalemine patsientide opereerimisel on kindlasti kaasaja meditsiinitehnoloogia tippsaavutus. Kuid, kas kaugjuhitav robot oleks võimeline ka iseseisvalt operatsiooni läbi viima?

Robootika eesträäkijad üle maailma väidavad, et põhimõtteliselt võimaldaks tänapäeva tehnoloogia kaugjuhitavaid roboteid iseseisvalt sooritada lihtsamaid lõikusi. Selle tõestuseks plaanib Kanada ettevõte Titan Medical korraldada Amadeus nimelise robotiga telelõikuse 4000 miilise vahemaa tagant Torontost Vancouverisse. Selleks kasutatakse HaiVision Systems Inc poolt loodud hai1000™ pildiedastuse süsteemi, mis sisaldab sama firma originaalset pildipakkimise algoritmi. Operatsiooniroboti süsteemi poolt 4000 miili taga asuvasse andmetöötluskeskusesse läbi laivõrgu edastatava pildi ja sealt tulevate suuniste liikumise kiirus on seni olnud põhiline barjäär, millest pole suudetud kuigi tõhusalt üle saada.

Vaatamata lahenduse uudsusele, ühe koha peal fikseeritult seisva inimjäseme iseseisev opereerimine Amadeus süsteemi abil ka õnnestub. Seejärel seisab asjaosalistel ees liikuvate inimkeha osade, näiteks kopsude ja südame, opereerimise väljakutse. Lisaks ülikiirele andmeedastusele, peab siin tulema mängu ka uudne sensortehnika, mis piisava tundlikkusega suudaks edasi anda tunnet, mida robotist kirurg meie organit lõikudes oma skalpelli all tunneb. Just õige tunnetus on see, mis ka tulevikus jääb eristama harilikku kirurgi tippeksperdist, nagu ka tavalist robotit tehnoloogia tippsaavutusest.

Kommentaare ei ole: