teisipäev, 13. oktoober 2009

VASIMR viib 39 päevaga Marsile

Endise NASA astronaudi Franklin Chang-Diaz poolt juhitav Ad Astra nimeline ettevõtmine on hiljaaegu sõlminud lepingu NASAga, mille raames üritatakse aastaks 2013 välja töötada ennekuulmatu 20 megavatise võimsusega plasmarakett, millise kandejõuga oleks teoreetiliselt võimalik jõuda näiteks Marsile rekordilise 39 päevaga.

VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket) nime kandva prototüübi võimsuseks on täna vaakumi tingimustes saadud 200 megavatti, kuid katsetuste senise edukuse juures arvatakse, et päeval, kui 2013. aastal ca 200 megavatine prototüüp läeb katsetamisele ISS rahvusvahelise kosmosejaama koosseisus, on ettevõte suutnud mootori võimsuse kasvatada vähemalt 10 megavatini, tõenäoliselt aga juba 20ni.

Plasmamootor pole aga VASIMRi ainus uudne tehnoloogiline lahendus. Lisaks muu uudse lähenemise juurutamisele, kasutatakse mootoris eelsoojenduseks elektronlaineid. Samuti ei kasutata süüteosas ütegi kontaktset elektroodi, vaid kogu süüteahel on lahendatud elektronlainete, rõhu ja hõõrdumise kombinatsiooniga.

Kommentaare ei ole: