esmaspäev, 10. detsember 2007

Homoseksuaalist heteroks mõne tunniga!

USA Illinoisi Ülikooli neurobioloogide teadlasrühm David Featherstone juhtimisel viis 2007. aasta jooksul läbi terve rea seksuaalse orientatsiooni alaseid katseid äädikakärbestega. Viimased on teatavasti üha enam kasutatav test-organism tänapäeva bioloogias.

Katsete tulemusena avastas Featherstone uurimisrühm algselt senitundmatu sünapsi ärrituse regulaatori, mida siis geneetiliselt või keemiliselt manipuleerides suudeti äädikakärbse homoseksuaalset käitumist "sisse" ja "välja" lülitada. Ja seda mõnetunnise vahega!

Edasise uurimistöö tulemusena jõuti geenini, mida teadlased tinglikult nimetavad "soopimedaks" (genderblind). Selle geeni lihtsalt trigerdatav mutatsioon muudab äädikakärbsed muuhulgas biseksuaalseks. Teadlastele pakkus see geen huvi veel seetõttu, et tema üheks omaduseks oli eriline glutamaadi rakkudest sisse ja välja transportimise võime. Glutamaat on siis rakukeha selline molekul, mille ülesandeks on toimida imetaja närvisüsteemi neurotransmitterina - hoida üleval eluks vajalikku reaktsiooni, metabolismi. Glutamaadi osakaal rakuvälises keskkonnas mõjutab muuhulgas ka närvirakkude talitlust, millel on selgelt võtmeroll inimkäitumise kujundamisel.

Samal ajal muutus "soopime" geen teadlaste jaoks veelgi huvitavamaks, kui ilmnes, et selle geeni mutatsiooni läbi teinud äädikakärbsed muutusid hindavaks teiste sookaaslaste suhtes. Kuni sootegemise katseni välja. Elik siis seksuaalne orientatsioon oli efektiivselt pööratud ka vastupidiseks.

Kuigi nädalapäevad tagasi avalikustatud uuringu aruandes pakutakse tulemuste esmaseks rakenduseks kärbeste pestitsiidipõhist muutmist homoseksuaalseks, et tüütutest lendlejatest saaks näiteks mittepaljunevad tolmnejad, sumistatakse teadusringkondades võimalustest, mida uurimisgrupi juht Featherstone on lubanud avalikustada jaanuarikuises ajakirjas Nature...

Kommentaare ei ole: