pühapäev, 9. detsember 2007

Mõtete lugemine kontrollitud!

2005. aastal avaldas ajakiri NATURE.com Suurbritannia Leicesteri Ülikooli põhjapaneva uurimuse neuronite talitlusest epilepsiahaigetel. Nimelt õnnestus teadlastel siis neuronite toimele tuginedes määratleda aju võimalikult täpne piirkond, kust sai alguse langetõvehoog, ning siis hilisema sekkumisega selle sündroomi kulgu edukalt juhtida.

Nädalapäevad tagasi andis Leicesteri Ülikool teada selle uuringu uutest tulemustest, mis annavad seni uurituist veelgi täpsemalt aimu inimaju neuronite talitluse seostest inimese tajumaailmaga. Ehk siis võimaldavad juba uuringu praeguses staadiumis testida neuronite talitluse jälgimisel baseeruvat "mõtete lugemist".

Nii nagu portaal physorg.com uuringu tulemused kokku võtab, tähendab avastus meie jaoks seda, et kui inimene vaatab erinevaid kujutisi või kuulab erinevaid muusikapalu, siis eritavad aju enam kui 100 miljardit neuronit läbi sünapsite erineva mustriga, kuid konkreetse vastuvõetava signaali suhtes unikaalseid, elaktrilisi impulsse, milliste struktuuri ja intensiivsust analüüsides on võimalik teha järeldusi inimese tajumiste (pilt, heli, tunne) sisu kohta.

Siit samm edasi ei ole vaja erilist fantaasiat kujutamaks ette laiatarbe elektronvälja skännerit lugemas inimajus toimuvat. Ootame põnevusega...

Kommentaare ei ole: