neljapäev, 13. detsember 2007

Punase ristiga terrorismi vastu?

USA ajakirja Homeland Security Affairs septembrinumbris tõstatatakse tõsiteaduslik diskussioon meditsiinitöötajate kasutamisest informaatoritena terrorismivastases võitluses:

"The use of Emergency Medical Services (EMS) personnel as intelligence sensors or information collectors to provide information to Terrorism Early Warning Groups (TEWGs) and other local and state government intelligence fusion centers is recommended by numerous academic papers, professional articles and presentations, and U.S. Department of Homeland Security best-practice documents. These documents identify EMS personnel as valuable intelligence sensors, in part because they have access to locations not routinely available to law enforcement or intelligence communities that may contain indicators of terrorism."

Sellise teemapüstituse tagamaad ulatuvad tegelikult juba sajakonna aasta taha, kui päästeteenuse osutajad - punase risti all võitlejad - said 1864. aasta Genfi konventsiooni kohaselt esimest korda kuulutatud lahingu/sõjategevusest väljaspool olevaiks. Sellest ajast saadik on mitte ainult heaks tooniks, vaid ka rahvusevahelise õiguse normiks olnud meditsiiniteenistuse igakülgne hoidmine väljaspool vahetut lehingu vms relvastatud tegevust. Seepärast on ka mõistetav sedavõrd teaduslikult läbitöötatud teemapüstitus artikli autor Michael Petrie poolt, kes muideks omab kraadi nii sotsiaalteadustes kui ka USA mereväe akadeemiast. Muuhulgas väärib artikkel erilist tunnustust oma püüdliku tasakaalustatuse eest, mille autor võtab kokku sõnadega:

"Although the use of EMS personnel as information collectors may be controversial, there is a realistic probability that an EMS responder at the scene of a medical emergency may provide information to prevent, preempt, or interdict a terrorist attack. Based on the evaluation of each issue identified in this article, the use of EMS personnel in this capacity is both ethical and legitimate, given certain constraints."

Usun, et lugu annab mõtteainest ka meie koduametkondadele USAst alguse saanud paradigmamuutuse läbi mõtlemiseks siinses kultuurikontekstis. Samas, isikliku tunnetuse põhjal ei näe ma meil täna erilist pinnast suurema arutelu tekkimiseks. Mäletame veel liiga hästi aega, kus ühiskonna arengu eesmärk oli tõhusam luuramine, mitte polnud luuretegevus vahendiks ühiskonna arengu toetamisel. Eks esialgu jälgime põnevusega Ameerikamaal toimuvat ja mõtleme lihtsalt kaasa.

2 kommentaari:

Ingrid ütles ...

Seda inglisekeelset osa ma hästi ei mõistnud - keelebarjäär.
Kas see on mõeldud nii, et meedikud töötaksid silmaklappidega, keskendudes ainult oma kompetentsi kuuluvale? Või vastupidi, et oma tööd tehes, märkavad nad sageli asju, mis kõrvalseisjaile märkamata jääb?
Ja teiseks, kui tunned seda politseikooli kursanti sellel pildil, siis ta avaldas pildistamisel soovi ka see pilt saada, aga unustasin aadressi küsida.

Lauri Tabur ütles ...

Aruande veel pikemas inglise keelses versioonis on selle väite idee selles, et meditsiinitöötajatel on ilma sanktsioneerimata juurdepääs kohtadesse, kuhu õiguskaitse nii kergelt ei pääse. Viibides sellistes kohtades (nt teatud isikute korterid, kogunemiskohad vms), on meditsiinitöötajatel võimalus märgata midagi, mis ka terrorismivastastele teenistustele võib huvi pakkuda. Näiteks mingi tehnoloogia olemasolu või teatud isikute liikumist. Ehk siis vastuseks Su küimusele, et idee põhjal jääksid meedikud oma liistude juurde, kuid paneksid vahest üht-teist silma jäänut paberile ja edastaksid teatud ametkonnale. Kursandi osas jään vastuse võlgu - püüan blogisse valida pilte, milles personaalia oleks minimaalselt äratuntav. Lihtsalt, et välistada õiguslikke komplikatsioone.