kolmapäev, 12. detsember 2007

Vägivalla vaatamine nüristab aju

Kuigi ajakirjanduses on palju räägitud vägivalla korduva kogemise mõjust inimkäitumisele, on senised allikad valdavalt tuginenud sotsioloogilistele uuringutele. Andmed vägivalla jälgimise tegelikust mõjust inimorganismi talitlusele olid märkimisväärselt tagasihoidlikud. Kuni tänase päevani, kui USA Kolumbia Ülikooli teadlased andsid teada, et on tuvastanud korduvate vägivaldse kogemuse mõju aju talitlusele hoida tagasi agressiivseid reaktsioone. Elik siis - korduva agressiivsuse jälgimine tuimestab inimaju selle piirkonna talitlust, mille ülesandeks on impulssiivsuse ja soovimatu vägivaldse käitumise kontroll.

Vastukaaluks tuvastasid teadlased aga aktiivsuse ajupiirkonnas, mille talitlus on seotud planeerimisega (planning behavior). Kokkuvõttes järeldasid teadlased, et korduva vägivalla jälgimine vähendab inimese käitumiskontrolli ja soodustab inimajus impulsiivaktide/agressiooni sundplaneerimist.

Siinkohal oleks näiteks huvitav uurida liiklussurmade eksponeerimise mõju meie kaaskodanike liikluskäitumisele. Kas suured verised fotod õnnetuspaikadest meie ajalehtede esikaanel ei oma selle uuringu valguses hoopis vastupidist mõju, kui mõistusele kutsumine?

Kommentaare ei ole: