neljapäev, 24. jaanuar 2008

Kosmiline pakkepael on olemas?

Brittide University of Sussex ja Imperial College London füüsikute ning astronoomide meeskond on leidnud uut kinnitust sellele, et meie Universumit võivad koos hoida hulk kosmilisi sidemeid, mille moodustavad ülisuure mass-energia poolt moodustatud jooniad moodustised. Sellise ülisuure mass-energia kandjad on miljardi miljardiku aatomi suurused ja umbes Päikese massiga, vibreerivad kosmilised osakesed.

Cosmic strings are predicted by high energy physics theories, including superstring theory. This is based on the idea that particles are not just little points, but tiny vibrating bits of string. Cosmic strings are predicted to have extraordinary amounts of mass - perhaps as much as the mass of the Sun - packed into each metre of a tube whose width is less a billion billionth of the size of an atom.

Tegelikkuses on need sidemed hetkel tõepoolest vaid hüpoteetilised, kuna ühegi olemasoleva vaatlusseadmega nad täna veel jälgitavad pole. Seda põhjusel, et nende arvutuslik kaugus Maast on enam kui 10 miljardit valgusaastat. Olemasolevad arvutused, mis kinnitavad hüpoteesi sidemete olemasolust, on tehtud kosmilise kiirguse ja gravitatsiooni radiatsiooni mõõtmise ning teadaolevate päikesesüsteemide toimimise mudelite analüüsi kaudu.

This is an exciting result for physicists. Cosmic strings are relics of the very early Universe and signposts that would help construct a theory of all forces and particles.

Ehk siis kui kosmiliste sidemete teooria saab lõpliku kinnituse, võivad nii mõnedki tänapäeval kehtivad jõu ja energia tekkimise ja jäävuse teooriad lüüa kõikuma. Kuni selleni, et saja aasta pärast jõuame tõdemuseni, et võiks ennast Linnutee galaktikast lahti ühendada ja mõne uue, huvitavamaga, ühineda :-)

Kommentaare ei ole: