kolmapäev, 9. jaanuar 2008

Saksamaa e-valimised kaevati kohtusse

Et e-valimised erinevates riikides väga erinevat tähendust võivad omada, on ammu teada tõde. Muuhulgas ka Eesti edulugu e-valimiste läbiviimisel, on ka teisi riike innustanud elektroonikat kõrgeima võimu tahteavalduse teenistusse rakendama. Virtuaalmaailma anonüümsus ning inimlik asjatundmatus on e-valimiste ümber aga kogunud pilvi, mis nii mõnedki huvigrupid on viinud tõsistesse lahingutesse e-valimiste, eelkõige aga selles kasutatava tehnoloogia vastu.

Paljuski innustatuna 2006. aasta Hollandi kogemusest, kus e-valimiste vastastel õnnestus mitmeid kohalikke omavalitsusi veenda valimiste tarbeks tagasi pöörduma paberi ja pliiatsi poole, on nüüd ka Saksamaal sarnane problemaatika päevakorras. Seda enne 27. jaanuarit toimuvaid kohalike omavalitsuste valmisi. Nimelt on Chaos Computer Club (CCC) nimeline häkkimishuvilisi noori koondav kodanikeühendus kohtusse kaevanud Saksamaa Hesseni Liidumaa plaani kasutada valimistel elektroonilisi hääletusvahendeid. Nimelt näitasid Hollandis tehtud ning mitmel poolt ka televisioonis esitletud katsed NEDAP tüüpi hääletusseadmete kaitsetust ning pealtkuulatavust. Samasuguseid probleeme märgitakse ka puutetundliku ekraaniga PC põhiste SDU seadmetega, milliseid hakati katsetama peale NEDAPi probleeme. Nagu tõdetakse ka CCC 01.07.2008 pressiteates:

There is a growing resistance stirring among the population against the use of the NEDAP voting computer, known to be vulnerable to manipulation", said CCC spokesman Dirk Engling. "After a virtually identical voting machine from the same manufacturer was recently completely rejected in the Netherlands, more and more concerned citizens have turned to the CCC. The voters do not understand why the same rejection cannot also be drawn in Germany. The legal path which has now been chosen is the last chance to save the transparency of the elections in Hesse.

Hollandi osas käis meediast läbi veel üks nüanss. Kui kiirgus ja andmekaitse nõuded suudeti kuidagigi kasutatud seadmetel normaalseks saada, siis statistilise umbes 8% meesinimeste osas jäi probleem lahtiseks. Nimelt kasutas Hollandis testitud SDU süsteem nii ekraanigraafikas kui ka JAH/EI eristamiseks arvuti kuvaril vastavalt rohelist/punast värvi, mida värvipime selgelt eristada ei suudaks.

Kommentaare ei ole: