teisipäev, 8. jaanuar 2008

Venemaa asub Europa pinnasest elu otsima

2007. aasta suvel võis tähelepanelik kosmosehuviline rahvusvahelistest uudistekanalitest tähele panna lühikest uudisekildu sellest, et Venemaa arutab Euroopa Kosmoseagentuuriga ESA võimalusi ühisekspeditsiooniks Venusele. Nüüd on aga osapooled valmis koostööd tegema ESA 2015-2025 kosmoseprogrammi, koondnimetusega Laplace, raames. Nimelt seisab sel perioodil ees mahukam Jupiteri kuu Europa (vt pilt kõrval) uurimine. Venemaa teaduste akadeemia kosmose uurimise instituut on väljendanud suurt huvi selle paksu jääkihiga kaetud ohtra gaasisisaldusega planeedi ja tema kuude vastu. Nimelt on varasemad uuringud näidanud, et paksu jääkihi all asub neil ulatuslik kosmiline ookean. Selles ookeanis eluvormide avastamine ongi eelnimetatud kosmoseprogrammi üks eesmärke.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

pead ei anna, aga eesti keeles vist peaks ütlema Europe ikkagi

Anonüümne ütles ...

http://enet.animato.ee/index.php?otsida=europe&pl=0&submit.x=0&submit.y=0
jah, nii on, mitte et see uudise väärtust vähendaks, tänks.
ulmekirjanik C.Clarke lootis ka kunagi Europel mõistuslikku elu võrsuvat.

Lauri Tabur ütles ...

Asjakohane kommentaar. Tegelikult kasutatakse nii C.Clarke raamatust tuntud inglise keelset Europe kui ka ladina keelest üle toodud Europa. Viimast kasutab oma materjalides ka NASA. Samuti kirjeldab Europa nimelist kuud Wikipedia.

Anonüümne ütles ...

wikipedia wikipediaks, aga küsimus on vist sellest, kuidas kreeka kultuuripärandit eesti keelde on tõlgitud. inglise keeles ongi just Europa. kindel pole taas, aga Eestis kasutatav variant toetub vist Kreeka algupärale.