neljapäev, 20. märts 2008

Innovatsioon 2008: gravitatsioonivalgusti

Nädalapäevad tagasi oma suvekodule alternatiivenergial töötavat aiavalgustit valides, jäi silma USA Virginia Ülikooli poolt käesoleva aasta algupoolel patenteeritud valgusallikas GRAVIA, mis kasutab toiteallikana maa gravitatsioonijõust ammutatud energiat. USAs rohelise energia kasutamise eest juba tunnustatud ideerakendus kujutab endast ca 1,5 meetrit kõrget ning mõnekümne sentimeetrise läbimõõduga helendavat klaastoru (vaata pilti). Valguselementidena on torus kasutatud kümmet tugeva valgusjõuga LEDi.

LEDide toiteks vajalik energia saadakse toru ülemisest osast läbi lambi südame langev mass, milline paneb pöörlema lambi sisemusse integreeritud rootori. Sarnaselt liivakellale tuleks sõltuvalt tehnilisest lahendusest lamp kas iga ca 4 tunni tagant ringi pöörata või siis sarnaselt pommidega seinakellale, raskused lambi ülaosasse uuesti "vinnastada".

Tänapäeva LED tehnoloogia tippsaavutusi arvestades suudaks idee autori Clay Multon'i hinnangul selline lambisüsteem toota kuni 800 lumenit valgust, mis oleks ekvivalent 40W elektripirnile.

Multon ei varjagi, et tegemist on hetkel vaid ideelahendusega, mis tänapäeva tehnoloogia (eelkõige LED tehnoloogia) kiiret arengut silmas pidades, võib igapäevaseks olmelahenduseks saada juba lähiaastatel.

Moulton said: “I was told it was not possible given current LED's, but given the rapid pace of innovation in low powered lighting, it would be a conceptual challenge. The mechanism itself is the novelty. I hope everyone understands that this criticism and even failure is all part of a process, and that my job as a designer is to take this feedback and work on."

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lamp kõlab teoorias hästi, aga:

* Keegi ei ole sellist lampi ehitanud, tegemist on ideega.

* Sellist lampi ei olegi füüsikaseaduste järgi võimalik ehitada. Sama hästi võib "leiutada" rohelise auto, mis sõidab ükskord lasnamäelt alla tulles saadud hooga veel kuu aega.
Arhitektuuritudengist leiutaja on nüüdseks lubanud auhinna tagasi anda.

* Energia ei tule siin ikkagi mitte gravitatsioonist, vaid inimtööst, millega see raskus lambi peale tõstetakse :) Efektiivsem oleks trenažöörile generaator ja akud külge ühendada ja pedaale vändates elektrit toota.

Lauri Tabur ütles ...

Kahtlemata on tegemist ideega ja idee ei saa olla halb või hea. Idee on idee :-) Paar mõtet toorem oli kunagi idee väntgeneraatori ja akuga taskulambist, mida kritiseeriti kui idiootsuse tippu, mis aga täna säästulambina on vägagi populaarne kaup. Seega, ei või iial teada, milline idee kunagi maailma parandab :-)