teisipäev, 4. märts 2008

Jaapan plaanib allutada Interneti valitsuse kontrollile

Kui leimimise teema läbi aegade vahelduva eduga Eestis mõne poliitiku nime ikka ja jälle meedias esirinnale toob, siis möödunudnädalane International Herald Tribune toob sarnasest valdkonnast meieni ärevaid sõnumeid ka Jaapanimaalt. Nimelt on sealse valitsuse töögrupp välja käinud idee, et sarnaselt trükimeediale, peab ka elektroonilise meedia üle kehtima Jaapani valitsuse senisest suurem kontroll.

"Japan's Internet is increasing its clout, so naturally the government wants to control it," said Kazuo Hizumi, a former journalist who is the Tokyo city lawyer.

Jaapani õigussüsteemis toimib II ilmasõja järgsetest aastatest teatavasti süsteem, kus meediavaldkonnas tegutsemine on valitsuse poolt litsenseeritud tegevus. Selle tulemusena on ka viiekümnendatest aastatest saadik võimul püsinud liberaademokraalik valitsus nautinud äärmiselt toetavat suhtumist kohaliku massimeedia poolt. Arvestades aga internetimeedia kiiret arengut viimasel aastakümnel, on võimuringkonnad nii mõnigi kord pidanud möönma Internetis leviva dissidentliku teabe kontrollimatust ning sellega oma võimetust säilitada senine kontroll riigis toimuva üle.

Uus seaduseelnõu, mis loodetakse parlamendis jõustada 2010. aastaks seaks Interneti teenusepakkujad (ISP) lisaks oma tegevuse litsenseerimiskohustusele allutamisele ka oma teenuse kontendi osas aruandekohuslikuks valitsuse ees. Juba eelmisel aastal kirjutasid avalikud allikad, et Jaapan, läbi riigi juhtiva mobiilse kommunikatsiooni provaideri DoCoMo, tsenseerib ametlikud alla 18 aastaste nimele registreeritud mobiiliseadmete kaudu edastatavat kontenti.

Samas, Jaapani avalikkust jätab valitsuse püüdlus Internetis toimuv suurema kontrolli alla saada, suhteliselt külmaks. Ja kuidas saakski diskussioon tekkida, kui väljaanded tahaks tegevuslitsentsi saada ka järgnevateks perioodideks...

Chris Salzberg, who monitors, comments on and translates some of the Japanese blogosphere for Global Voices, an international blog round-up, said: "It seems that the Web community in Japan is really pretty unaware of all of this, or else just in disbelief. It's a strange situation. Maybe nothing will come of it, but it still seems like something people should at least be paying attention to."

Kommentaare ei ole: