
Ülikooliga, kes uurisid tomatis sisalduvate ainete toimet inimnahale.
Arillikuisel British Society for Investigative Dermatology konverentsil esitletud uuringu tulemustest ilmneb, et isegi väga mõõdukas koguses tomati (eriti küpsetatud kujul) tarbimine suurendab mittetarbimisega võrreldes inimnaha päikesekiirgusele vastupanuvõimet enam kuni kolmandiku võrra.
Compared to the control group, the group who had eaten the tomato paste were found to have 33 per cent more protection against sunburn, which can lead to skin cancer. The researchers calculated the protection offered by the tomato paste to be equivalent to a sunscreen with a sun protection factor (SPF) of 1.3.
Tomati sellist mõju seletavad teadlased erkpunase värvusega lükopeeni nimelise antioksüdandi sisaldumisega tomati viljades. Kuigi lükopeeni võib leida ka kõigist teistest punastest puu- ja aedviljadest, on eriti küpsetatud tomatis tema sisaldus teadaolevalt kõige suurem.
Tomatist saadavat lükopeeni on kosmeetikatööstuses tegelikult kasutatud juba eelmise sajandi kolmekümnendatest aastatest. Samas polnud teaduslikult selle oksüdandi mõju meie organismile kuni tänaseni väga uuritud. Nii näiteks leidis eelmainitud brittide uurimuses kinnitust ka vanast ajast arvatud tomati "noorendav" mõju. Nimelt avastati, et lükopeenil on lisaks muudele headele karakteristikutele veel omadus välismõjurite (nagu nt päikesekiirgus) eest kaitsta meie keha mitokondrilist DNA'd, milline täidab tähtsat osa kogu meie keha energiatootmises. Seal hulgas naha energialoomes. Viimane on aga otseselt seotud naha vananemisprotsessiga - kui ikka energiat pole, et nahka värskena hoida, siis pole ka lootust, et see hea välja näeb.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar