esmaspäev, 28. aprill 2008

Meditsiin 2020: robohooldajad

2007. aasta varakevadel võis tehnoloogiameediast leida väikese uudisenupu sellest, et Euroopa Liidu 7. raamprogrammi raames hakati rahastama robotitest med-õdede projekti i-WARD. Möödunudreedene brittide Coventry Delegraph heidab teemasse uut valgust ja lubab esimesi robotitest med-õdesid haiglatesse juba 2020. aastal.

Nimelt on maailma kümnekonna juhtiva teadus- ja arenduskeskuse koostöös ja sakslaste juhtimisel valmiva roboti prototüüp täna sellises seisus, et võib eelada tema ametlikku käibeletulekut lähima 10-12 aasta jooksul. i-WARDi kodulehekülje andmetel oleks tulevikumeditsiinitöötaja näol tegemist Tähesõdade saagast tuntud R2D2 tüüpi robotlahendusega (pildil), milline ei hakka ühegi meditsiinitöötaja eest esialgu tema põhitööd ära tegema, küll aga assisteerima tülikate ja aeganõudvate abiteenuste, nagu näiteks koristamine, transport jms haldus, osutamisel.

Professor Vinesh Raja, Professor Fellow of Informatics, at the Warwick university's International Manufacturing Centre, said the role of the robots was not to replace nurses but to help carry out basic tasks such as leading a patient to a ward, monitoring security surveillance, delivering drugs to a doctor and cleaning a floor.

Üheskoos töötavad mitu robotit oleksid võimelised moodustama ka omamoodi web 3.0 kogukonna, suheldes omavahel ja andes teineteisele ülesandeid ilma inimese sekkumiseta. Näiteks olukorras, kus üks robot, täites transpordiülesannet, avastab, et koridoris on põrand määrdunud, annab selle info edasi mõnele teisele robotile, kes sel hetkel lähikonnas vaba on.

Täna töös olev prototüüp on igakülgses mõõdus umbes 50 cm kõrge, sügav ja lai. Kasutatava tehnoloogia valikul on teadlased seadnud endale eesmärgiks ka taolise roboti hinna hoidmise võimalikult madala. Pigem 700, kui 7000 Eurot. Just sellise, mis selle asemel, et aastast 2020 haiglate administratsioone koormama hakata, neid pigem nende tegevuses toetavad.

Kommentaare ei ole: