teisipäev, 20. mai 2008

Aasta 2012 võib tuua laserelektrijaama


Lapsepõlves Star Treki kangelaste relvastusest snitti võttes sai poistega hoovi peal tuliseid vaidlusi peetud teemal, kas laserikiir ikka suudab inimese pooleks lõigata või mitte. Selles, et laserikiir kuum on, ei kahelnud siis keegi. Maikuine füüsikateaduste häälekandja New Journal of Physics toob meieni aga uudise, et brittide loodud Vulcan nimelise laseriga suutsid teadlased murdosa sekundiks ühte punkti koondada 10 miljoni kraadi Celsiusena väljendunud energialaengu, mis võrdub ligikaudu saja kordse kogu maailma tänase energiatootmise tulemiga.

Väidetavalt ei ole Vulcani poolt arendatud energialaeng aga kaugeltki lasertehnoloogia tipp. Juba täna töötavad needsamad Briti teadlased uue, raske vesiniku isotoopidest saadavat energiat kasutava laserseadme HIPER kallal, milline oleks võimeline varasemaga võrreldes kuni 10 korda enam energiat ühte punkti siduma.

The UK has proposed an even more powerful laser facility, known as Hiper (High Power laser Energy Research), which will study the feasibility of laser fusion as a potential future energy source. "Hiper is a proposed, very large-scale facility and so we have to check that our understanding is correct," explained Professor Peter Norreys of the Rutherford Appleton Laboratory (RAL) in Oxfordshire where the experiments took place.

Seda kõike eelkõige eesmärgiga jõuda hiljemalt aastaks 2012 laseri poolt esile kutsutud reaktsioonini, kus ca 100 miljoni kraadi Celsiuse juures kombineeritud madala radioaktiivsusega isotoopide deuteeriumi ja triitiumi termotuumareaktsiooni tulemusena saadakse ühest ühikust ainest enam energiat kui täna keskpärases tuumaelektrijaamas. Samas oleks reaktsiooni kõrvalprodukt, erinevalt tänapäevasest tuumaelektrijaamast, mitte enam radioaktiivne, kui keskpärase haigla röntgenikabinetist saadav jääde.

2 kommentaari:

Mats Volberg ütles ...

Ma mõtlen, et kaua neil läheb tavaliselt, et neid vägevaid nimesid, nagu Vulcan ja Hiper, välja mõelda? Laser on isegi ju samasugune lühend, mis tuli algul välja mõelda

Lauri Tabur ütles ...

Tead, olen seda projektide nime teemat vaadanud paar viimast aastat Euroopa Komisjonile innovatsiooniprojekte hinnates. Umbes 75% projektide nimedest on olnud vokaalselt seksikad kombinatsioonid mingite pikemate nimede nimeosadest. 20% on olnud seotud igasugu rahvusvaheliselt tuntud mütoloogiliste tegelastega, nagu ka see Vulcan. Ülejäänud 5% osas ei oska aga tõepoolest aru saada, kui kaua ja mida pidid nimepanejad tarbima enne kui asjakohase nimekujuni jõudsid :-)