reede, 16. mai 2008

Aita leida lendav laev!

Nädalapäevad enne järjekordse Mars'i missiooni PHOENIX algust 25.05.2008 tõstsid NASA ja Arizona Ülikooli teadlased käed ja kutsusid avalikkuse appi otsima 1999. aastal praktiliselt kohe peale Marsil maandumist ootamatult side katkestanud marsikulgurit.

Tänaseni kinnitamata hüpoteesi kohaselt purunes 1999. aastal Marsil maandada püütud kulgur liialt suure maandumiskiiruse tõttu, sest aeglustuse tagama pidanud pidurdusmootorid ei käivitunud. Samas on see ikkagi vaid hüpotees, millele pole suudetud leida ühtegi praktilist kinnitust.

Enne PHOENIX missiooni algus loodavad teadlased aga siiski saada kasvõi vihjet selle kohta, kus võis eelmine kulgur Marsi pinnal oma lõpu leida, et siis mai lõpus punasel planeedil algava missiooni käigus saaks viia läbi ka purunenud laeva uurimise. Või, mis veelgi parem, saaks viimasel hetkel veel arvestada eelmise missiooni nurjumise põhjustanud asjaolusid.

Avalikkuse kaasamiseks seadsid NASA ja Arizona Ülikooli teadlased ülikooli internetilehele (siia) üles terve rea 1,6 miljardi pikslise kõrgresolutsiooniga pilte Marsi pinnasest ning juhendi, mis õpetab, mida ja kuidas peaks neilt kujutistelt otsima.

Lisaks marsikulguri võimalikule avastamisele, väärib NASA siintoodud initsiatiiv kahtlemata ära märkimist ka kosmoseprogrammide populariseerimise külje pealt. Usun, et nii mõnigi õhtuti niisama taevast imetleva noorsandi unistuseks oleks anda maailmakuulsale kosmoseagentuurile väärtuslik vihje Ameerikamaa lendava laeva leidmisest Marsi kraatrite vahel.

Kommentaare ei ole: