laupäev, 3. mai 2008

Innovatsioon 2008: digitaalne Post-It

Post-It märkmepaberi uut disaini on alates selle turule tulekust seitsmekümnendate lõpus katsetanud mitte vähe disainereid ja ettevõtjaid. Samas, 3M poolt juba kuskil kuuekümnendate alguses patenteeritud kontseptsiooni ei olnud kuni tänase päevani keegi suutnud murda. Ka 3M enda püüdlused Post-It kontseptsiooni värskendada on pigem olnud kellegi teise ideede valamine märkmepaberi formaati ja sellega ka suht läbikukkunud.

Nädalapäevad tagasi andis aga USA Massachusetsi osariigi kuulus tehnoloogiahäll MIT teada, et on loonud digitaalse märkmepaberi kontseptsiooni (vaata lisatud videot)



Nimelt otsisid sealsed teadlased pikemat aega uudseid rakendusi ammu suht kasutuna seisnud Digitaalse Pliiatsi rakendusele. Peale erinevate ideede katsetamist, pakkusidki MIT teadlased välja digitaalse märkmebaberi keskkonna, mis koondab endas raadiosagedusliku identifikaatoriga RFID varustatud märkmepaberi, digitaalse pliiatsi, RFID lugeja ning asjakohase arvutirakenduse.

Nii näiteks võimaldab arvutirakendusega ühendatud digipliiats märkmepaberile tehtud kande muuhulgas samal ajal salvestada arvuti kalendrisse või siis saata isikule, kellele märkmeleht jäetakse, sms´i infoga märkmete kohta. Samuti annab RFID võimaluse kaardistada märkmepaberite asukohad ning nad hiljem skänneri abil ka üles leida (põhimõttel "kas mulle mingeid märkmeid kah jäetud on?").

Kuigi kontseptsioon ise tundub päris põnev, on rakenduse hind võrreldes Post-It lehe praeguse hinnaga, tekitanud teatavat umbusku. Samas, idee on minu arust paljulubav ja palju see RFID lähitulevikus ikka maksta võib. Kui iga viimanegi supermarketis müüdav jubin on täna sellega varustatud, siis miks mitte veelgi odavama antennilahendusega varustada ka märkmepaber.

Kommentaare ei ole: