pühapäev, 4. mai 2008

SPÄMM sai 30 aastaseks

Ajalooallikad räägivad, et 30 aastat tagasi 3. mail läks maailma laiali esimene e-posti spämmkiri selles tähenduses, nagu me seda täna mõistame. Sama päeva võib õigustatult pidada ka e-marketingi sünnipäevaks.

Sel ajaloolisel päeval saadeti DEC arvutifirma müügijuht Gary Thuerk e-posti aadressilt 320le ARPANET võrgu adressaadile kutse (vaata pilti siinjuures) uut arvutit Decsystem-20 tutvustavale esitlusele. Nagu esimese spämkirjaga lähemalt seotud isikud oma mälestustes kirjutavad, töötati esimese spämkirja sisu kallal päris mitu päeva, enne kui see laia ilma (tegelikult vaid valdavalt USA läänerannikule) laiali saadeti. Algselt polnud saadetu mõeldud tüütu spämmina. Selleks sai ta mõne päeva jooksul, kui saatjad avastasid, et mõnele adressaadile polnud saadetis läbi läinud ja otsustati see uuesti saata. Saadeti aga selliselt, et kõik ülejäänud ligi 300 adressaati jäeti samuti adressaatide hulka. Ja nii korduvalt.

Mõistmaks tänases mõistes tühise korduspostituse traagikat seitsmekümnendatel, tasub mainida, et selleaegse ARPANETi testvõrgu (mõnes mõttes Interneti vanema venna) allalaadimiskiirus oli kuskil 50 kb/s ringi (täna alla 0,5MB/s kaabli kohta on ikka suht haruldus) ning ka e-posti brauseri disain ja struktuur oli kaugel sellest, millega tänane kasutaja on harjunud. Näiteks adressaadi, nagu ka sõnumi väli mahutas ainult piiratud hulga tähemärke, mistõttu iga sõnumi koostamisel tuli sellega ka arvestada. Kõrvaloleval pildil olev esimene e-spämm on enamvähem maksimum, mis e-torusse sel ajal korraga ära mahtus. Seega võis saadetis mõnes masinas täitsa tuntavat koormust tekitada, millest ka võrgu omaniku (USA valitsus) pahameel tingitud oli.

Ajaloolise tõe huvides peab muidugi mainima, et väljend SPÄMM (SPAM) tuli häiriva e-kirjadega pommitamise märkimiseks käibele alles eelmise sajandi kaheksakümnendatel, kui Monty Pythoni Spam sketshist ajendatuna oli mitmetel BBS võrgu kasutajatel kombeks lühendit SPAM korduvalt sisestades täita teiste kasutajate arvutiekraan.

Kommentaare ei ole: