laupäev, 2. august 2008

2013 alustatakse uue Interneti ehitust

Aastapäevad on erinevad tehnikameediumid kirjutanud Interneti võimalikust kokkukukkumisest lähima paari aasta jooksul, kuid mitte hiljem kui 2038. Kui 2038 aasta seondub kunagise Y2K'le sarase Y2K38 probleemiga, siis lähiaastate probleem on tegelikult väga lähiomane igale sidevõrgule - võrgu ressurss lihtsalt ammendub mingi arvu kasutusmahu juures. Võrk muutub algselt äärmiselt aeglaseks ja lõpetab lõpuks toimimise üldse.

Võrguressursi ammendumine on andnud mõtteainet mitmetele teadusasutustele. Seal hulgas USA's, kus juuli teises pooles otsustati läbi Rahvusliku Teadusfondi investeerida täiendavad 12 miljonit USD GENI nimelise projekti edasiarendusse. GENI tegeleb nimelt olemasolevale Internetile alternatiivse uue arhitektuuriga võrgu prototüübi loomisega, mille peal testida kuni 30GB/s kiirust andmevahetust. Ehk siis tuhandeid kordi suuremat andmevahetust, kui meist kellelgi täna saab olla.

Nii omaaegse ARPANETi kui ka Interneti üks kaasautoreid BBN Technologies Inc., kes on ka uue Interneti projekti üks kaasvedajaid on lubanud, et juhul, kui jääb kehtima hetkel seatud projekti(rahastus)plaan, saab uue arhitektuuriga Interneti ehitamisega algust teha juba 2013 aastal.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

See arvutivõrkude kokkukukkumise ennustus meenutab üht kuuldud ennustust ülemüüdunud sajandi lõpust, kus ennustatu et 1950-ks on tallinna raudteejaama kasutamine muutunud võimatuks kuna troskade hobuste sõnnik on ummistanud raudteejaama ümbruse