reede, 1. august 2008

Innovatsioon 2008: tantsi tuba valgeks

Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et iga meie liigutus tähendab energia ülekandumist meie kehalt kuskile mujale. Enamasti õhku. Et aga seda tõdemust enese jaoks muuhulgas tööle panna, pole mitte kõigil õnnestunud. Londoni Kings Cross'il asuv Club4Climate üritab selles osas olla erinev. Või õigemini sarnaneda oma Hollandi "emaklubiga".

Kõigi ökoloogiliselt sõbralikult mõtlevate külastajate rõõmuks lubab klubi kuni 60% vajalikust elektrienergiast ammutada tantsurahva energiat ümber pumbates. Nimelt on klubi elastse põrandapinna alla paigutatud kvartskristallidest ja keraamilistest purkidest moodustatud piesoelektrielemendid. Põranda vetrudes moodustub kristallelementides rõhu tõttu piesoelektriline laeng, milline salvestatakse akudesse ning muundatakse hiljem klubiseadmete toiteks. Juhul, kui tantsupõrand piisavalt elektrit ei tooda, võetakse alternatiivne energia klubi päikesepatareide komplektist või katusel asuvast tuulegeneraatorist.

Elektrisüsteem pole klubis aga ainus, mis keskkonnasäästlikkust rõhutab. Lähitulevikus planeeritakse klubi ventilatsioonisüsteem renoveerida mitte-elektriliseks ning toaletis võtta kasutusele vähese-vee sanitaartehnika.

Kuid tehnoloogia pole selles klubis ainus säästva elukeskkonna propageerimise vahend. Nagu kirjas klubi tutvustaval veebisaidil, saab igaüks, kes suudab tõestada oma saabumist klubisse jala või jalgrattaga, klubisse sisse tasuta.

Kommentaare ei ole: