teisipäev, 30. september 2008

Euroopa andis avapaugu WEB 3.0 suunas!

Euroopa telekommunikatsioonivolinik Viviane Reding sai möödunud esmaspäeval mitte ainult Euroopa vaid ka kogu maailma telekomi ringkondade toetuse osaliseks, kui andis teada, et Euroopa Komisjon alustab aktiivseid konsultatsioone kolmanda põlvkonna veebikeskkonna WEB 3.0 kiiremaks ellu kutsumiseks.

Nimelt avalikustas Euroopa Komisjon sellel samal esmaspäeval uuringuaruande, milles analüüsitakse igakülgselt Euroopa virtuaal- ja IKT maailma tänast seisundit ning pakutakse välja terve rea tegevusi ja otsuseid, mida Euroopa Liidu liikmesriigid ühiselt peaks ette võtma, et adekvaatselt vastata toimuvale "inforevolutsioonile". Internetipõhiste sotsiaalvõrgustike, e-kaubanduse, uudsete massikommunikatsioonimeetodite jms kiire pealetung on ka Euroopa poliitikud pannud fakti ette, et vana viisi maailm enam toimida ei saa ning vajalik oleks tehnoloogia arengule ka omalt poolt vastu tulla soodsama arengukeskkonna loomisega.

Samas, Interneti evangelist Vint Cerf, keda ka ühes eelmises tulevikuveebi postituses tsiteerisin, on vaatamata oma väga toetavale suhtumisele Redingu tegevusse, väljendanud eht ameeriklaslikku skepsist Euroopa püüdluste suhtes saada web 3.0 eesträäkijaks maailmas. Nagu ta tõdeb ka oma blogis: "I'm delighted that Europe’s policymakers stress the successful ingredients to promoting a robust, healthy Internet. As usual, I am especially impressed by Commissioner Reding's clarity and energy. If she is successful in this effort, the Internet community in Europe will have much for which to thank her".

Nagu Reding oma ülalnimetatud teates pakub, on tänase arengutaseme juures, vaatamata igasugustele majanduslikele kõikumistele, võimalik põhimõtteline muutus web 3.0 suunas aastast 2015. Selleks ajaks peaks olema langetatud ka otsus Interneti uuele protokollisüsteemile IPv6 üleminek, et kogu see uus virtuaalmaailm ikka meie taskusse ja lauale jõuaks.

2 kommentaari:

Elver ütles ...

Aga kas keegi on üldse välja uurinud misasi on Web 3.0? Kas selline asi üldse eksisteerib?

Lauri Tabur ütles ...

eks ta peale selle, mis tarkades tekstides veebi tuleviku kohta (märksõna semantiline veel all) kirjutatakse, ole üldistatuna nähtus stiilis "keskpikk tulevik". paljud nagu tunduvat teadvat, mis siis juhtub, kuid kindel nagu ka ei saa olla :-)