teisipäev, 30. september 2008

Arvuti ajalugu pikslites ja muusikas

Kes mäletab veel kaheksakümnendatel ilmunud raamatute seeriat "..., see on ju imelihtne"? Mäletatavasti tehti seal noorele tehnikahuvilisele mõnekümnel lehel selgeks nii mõnigi esmapilgul ülikeerulisena tundunud maailm, olgu selleks siis televisioon või mootorid. Mulle meenus see seeria, kohates Kanada popp-animaatorite Superbrothers poolt loodud järjekordset piksel-animatsiooni. Piksel on siis teatavasti digitaalse kujutise väikseim infot kandev osa - inimkeeli lihtsalt tavaline imepisike täpp.

Nimetatud imepisikestest täppidest kokku pandud animatsioonis teevad superbrothers´i vennad koostööd laulja ja helilooja Jim Guthrie´ga, kellega kahasse pandi kokku tehnoloogiliselt väga huvitav audiovisuaalne-projekt "dot matrix revolution".

See projekt ei ole aga huvipakkuv mitte ainult oma tehnoloogilise teostuse poolest. Mitte vähem huvitav ei ole selle teose süzhee. Süzheeks on aga personaalarvuti ajalugu, mida videos annavad edasi 2 piksel-teadlast, kes läbi muusika ja tantsu liiguvad arvuti algaastatest kuni tänapäeva kõige moodsamate cloud-computingu teemadeni.

Video ise on vaadatav/kuulatav SIIN.

Kommentaare ei ole: