kolmapäev, 8. oktoober 2008

NASA: Päike ei ole enam ümmargune!

Juba lapsepõlve kauneimatest mälestustest teame, et Päike oli ja on üks kauneimaid ümmargusi taevakehasid. Omamoodi perfektsuse etalon, mida kirjandusklassika sageli taevakehade kuningaks on tituleerinud. Muutuvad ajad on aga painutamas ka seda tõdemust. Nimelt on NASA Explorer 81'na tuntud tehniskaaslane RHESSI (pildil) abil läbi viidud arvutused näidanud, et Päike on horisontaalsuunas laiem, kui vertikaalsuunas.

Nagu kirjutad oktoobrikuine ajakiri Science Express, jõudsid Kalifornia Berkeley Ülikooli teadlased, RHESSI vahendusel saadud andmeid kasutades, järeldusele, et Päikese pind on 8.01 ± 0.14 millikraadisekundit (mas), ehk ca 6 km laiem, kui piklikum. Seda arvataval põhjusel, et pöörlemisraadiuse moodustavale küljele on tõenöoliselt aegade jooksul moodustunud gaasiplahvatustest erituva tähetolmu vöö, milline ka hiiglasliku taevakeha kuju on muutnud.

Vaatamata tõepoolest kosmiliselt väikesele erinevusele horisontaalse ja vertikaalse mõõdu vahel, tähendab Päikese ebasümmeetrilisus seda, et Einsteini poolt taevakehade omavahelise suhestumise ja gravitatsiooni arvutused võivad Päikese ebasümmeetrilisuse kasvades mingi hetk osutuda ebatõesteks ning seada küsimuse alla relatiivsuse teooria üldse. Seda põhjusel, et Päikese "loperdamise" tulemusena muutub ebastabiilseks ka temale lähima planeedi - Merkuuri magnetiline suhe Päikesega, mis omakorda võib kaasa tuua kõigi ülejäänud planeetide omavahelise geomeetrilise suhte muutumise.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Küsimus, et kas te ikka originaalartikli läbi lugesite? Praeguse blogi- ja ajaleheteksti kohta ütleksin mina küll - rumal jutt suhu tagasi. Muide, "skew" ei ole tüpoga sõna "screw"...

Originaalartiklile oleks ka ilus viidata:
http://science.nasa.gov/headlines/y2008/02oct_oblatesun.htm

Lauri Tabur ütles ...

Sinu poolt viidatu on tegelikult NASA oktoobrikuine üldistatud refereering pikemast originaalartiklist, milline avaldati Science Expressis septembris. Sc Expressi artiklile on blogikandes ka viidatud.