reede, 24. oktoober 2008

Valmis maailma võimsaim mikroskoop

Kui selle aasta hilissuvel tõstatus teadusringkondades arutelu selle ümber, kas aatomist väiksemail osakestel eksisteerib vaba tahe, siis nüüd võib hiljutine Kanada McMaster University elektron-mikroskoopia keskuse teadlaste saavutus sellele arutelule punkti panna.

Nimelt on nad teada andnud, et on üles saanud maailma võimsaima elektronmikroskoobi. Kui varasemalt võimsaim mikroskoop, suurendusega ca 50 miljonit korda, suutis aines eristada aatmomeid, siis uue mikroskoobi võimsuse näitena märgitakse, et see suudab aatomeid ka identifitseerida ning uurida isegi aatomite vahelisi elektronsidemeid. Analoogina toob eelnimetatud keskuse juht Gianluigi Botton, et vastvalminud mikroskoop on midagi sarnast, nagu võimsa Hubble teleskoobiga aatomeid uurida. Ühesõnaga, midagi muinasjutuliselt võimast.

Tulenevalt oma tundlikkusest ei ole tedlastel võimalik mikroskoobiga selle töötamise ajal samas ruumis viibida, mistõttu peale uuritava preparaadi ülisteriilsetes tingimustes seadmesse asetamist, asutakse tööd tegema eraldi ruumis.

Kommentaare ei ole: