neljapäev, 6. november 2008

CNN tegi Star Warsi

USA presidendivalimised on täitnud viimastel päeval pratiliselt kõik meediakanalid. Ka teaduse ja tehnoloogia maailmas on viimased uudised valdavalt olnud seotud kui mitte konkreetsete presidendikandidaatide, siis vähemalt valimiste ja valijate teemaliste uuringutega. Kuid õnneks mitte kõik uudised. Erandiks on kindlasti USA telekanal CNN, milline presidendivalimiste tähe all tutvustas oma uudset ja kahtlemata innovatiivset hologrammülekande tehnikat. Või, nagu tehnoloogiaportaalid seda iseloomustasid - "CNN tegi Star Warsi". Seda siis tulenevalt ühe sealse peategelase korduvalt ekraanile manamiseks kasutatud hologrammtehnikast.

Nüüd võisid aga kõik, kes ööl vastu kolmapäeva jälgisid CNN valimistesaadet, milles uudisteankur Wolf Blitzer tegi New Yorgis otselülitusi mõlema presidendikandidaadi valmisstaapidesse, oma silmaga kogeda ka reaalsest otse-eetris hologrammintervjuud Chicagos asunud reporter Jessica Yelliniga.

Et mitte hakata pikalt ja keeruliselt lahkama ülekande tehnoloogilist külge, võib igaüks vaid ette kujutada, kui "jäme" pidi olema kaabel, mis alltoodu kahe stuudio vahel ära ühendas ning lõpuks inimsilmale meeldivalt jälgitavaks pildiks muutis:

- reporterit filmiti on-lines samaaegselt 35 ringis tema ümber asunud kaameraga;
- reporterit filminud kaameratelt saadud pilt oli on-lines sünkroniseeritud New Yorgi stuudio kaamerate pildiga, et saada kõrvaltvaatajatele intervjueeritavate teineteisega suhtlemise efekt;
- 35 kaameralt saadud kujutise pilditöötlust toimetas sünkroonis 20 arvutit;
- ülekandeks kasutatud tehnoloogia "mahtus ära" kahte ülekandebussi, millised asusid valimisstaapide vahetus läheduses.

Samal ajal filmis New Yorgi telestuudios Blitzeri poolt vaid 2 kaamerat.

Intervjuu video on YouTube vahendusel kätte saadav SIIT.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

CNN esitles täies hiilguses oma võimsust ja seda oli hea vaadata.