esmaspäev, 9. veebruar 2009

Uuring: sinine on innovatsioonivärv

Läbi ajaloo on kirjutatud sadu, kui mitte tuhandeid, lugusid värvide mõjust inimorganismi talitlusele. Küll teevad ühed värvid haigeks ja teised rahulikuks, küll midagi kolmandat. Viimases ajakirjas Science avaldavad Kanada teadlased aga omakorda uute kompleksuuringute tulemused, millede järeldustele tuginedes nad väidavad, et punane värv stimuleerib pigem vaoshoitust ja reserveeritust, samal ajal, kui sinine värv avab inimese loovuse.

Oma väite kinnituseks toovad nad näiteid kuuest läbiviidud katsest, mille käigus katsealused pidid kas siniste või punaste elementidega või sama värvi taustsüsteemis täitma erinevaid ülesandeid. Nii näiteks valmistasid katseaalused sinistest klotsidest märkimisväärselt komplitseeritumaid kujundeid, kui punastest klotsidest. Samal ajal suutsid katsealused meenutada oluliselt täpsemalt punasele taustale manatud sõnu, kui sinisele taustale.

Omalt poolt oponeeriks kanadalastele psüholoogilise rajasõltuvuse metafooriga. Nimelt on enamus hoiatavaid märke me elus ilma sügava teadusliku põhjuseta punased. Alustades keelavatest/hoiatavatest liiklusmärkidest ja lõpetades välgunoolega elektrikapi uksel. Sinine on aga taevas ja meri - kõige suuremad unistuste metafooride osad üldse. Kas pole nii, et oma igapäevakäitumises sõltume me teatud radadest, mida meie psüühika alateadlikult valib. Punase puhul ohu ja sinise puhul unistuse?

3 kommentaari:

Indrek ütles ...

Selle uuringu võib ka pea peale pöörata ja öelda, et läbi ajaloo on meid punaste märkide ja siltidega vaoshoitusele sunnitud - ja see ongi meil nüüd veres.

Ehk siis test tõestas - pikaajalise (punaste keelavate märkidega) koolitamisel on tulemus selgelt näha!

Huvitav miks NSVL ja Hiina lemmikvärvid punased on? ;)

Anonüümne ütles ...

punane värv pingestab lihaseid, seetõttu paremakäelistel aktiveerub vasak, korda ja loogikat 'armastav' ajupoolkera.
sinised toonid lõõgastavad - parem ajupoolkera loob vabalt uusi seoseid, loovus lehvib!
Ma olen juba ammu tüdinenud sellest, kuidas 'uue maailma' teadlased muudkui vorbivad avastusi, mis on iseenesestmõistetavad ja ammu juba teada.

kristiina ütles ...

Selle jutukese esimese poolega ma olen absoluutselt nõus - mulle on punane värv alati väääga rahustavalt mõjunud:) ja sinine jätab suht külmaks - eks see siis omakorda seletab arenguruumi olemasolu innovatsiooni-valdkonnas:)