teisipäev, 28. aprill 2009

Morse sai 218 aastaseks!

Juhtusid äkki isegi täna hommikul www.google.ee esilehelt asjalikke teadmisi otsima ning panid tähele, et esileht polnud üldse mitte selline, nagu ta aastaid olnud on? Kohas, kui oleme harjunud nägema värvilist google logo, ilutses esmaspäeval jada punkte ja kriipse. Milles siis asi?

Vähesed aga vast teavad, et 27. aprillil 1791, 218 aastat tagasi, sündis tehnoloogia ajaloo üks suurkuju ning elektroonilise kommunikatsiooni üks esiisasid - Samuel F.B. Morse! Nagu nimest juba aimata võib, on tegemist 19. sajandi keskpaigas nimetatu poolt välja töötatud morse koodi ja single-wire telefraafi kontseptsiooni loojaga.

Algselt vaid väga tähtsate riigiasutuste omandisse kuulunud telegraafisüsteem omandas ruttu rahvusvahelise tuntuse ja sai 19. sajandi alguseks enamike riikide mereväeside põhiliseks, kui mitte ainukeseks, info edastamise vahendiks. Tänapäeval valdavalt raadioamatööride maailmas rakendust leidev morsetähestikul põhinev sidepidamisviisi võib seega pidada meie igapäevase ametliku e-kommunikatsiooni vanaisaks, mille abil on tõenäoliselt võidetud kümneid sõdasid ja edastatud miljardeid ühikuid kõige salajasemat informatsiooni.

ES 3 RST

Kommentaare ei ole: