esmaspäev, 13. aprill 2009

Tehnoloogia toob globaalse jahenemise?

Milliseid teaduse- ja tehnoloogia uudiseid mäletad USA eelmise presidendi administratsioonilt? Kui aus olla, siis peale pikka surfamist ma mõned isegi leidsin. Suht kasin värk. Sellist kasinat aktiivsust on nüüd murdmas president Obama administratsiooni Harvadri Ulikooli taustaga teadus- ja arendusjuht John Holdren. Vaevalt 3 kuud peale ametisse nimetamist on Holdreni juhtimisel alguse saanud diskussioon nö musta stsenaariumi kirjutamiseks globaalse soojenemisega võitlemisel.

Kui senised stsenaariumid on peamiselt olnud suunatud kasvuhoonegaaside emisiooni vähendamisele, siis Holdreni ajutrustide ideed sunnivad reaalsusele enam silma vaatama ja mõtlema selle peale, mida me peaksime tegema olukorras, kui taevast tulev kiirgus juba otseselt meie igapäevast eluspüsimist ohustama hakkab.

Koostöös Princtoni Ülikooli professor Robert Socolow´ga aprilli alguspäevil Ameerika Teaduste Akadeemiale esitletud ettepanekutes panevad teadlased äärmuslike meetoditena ette näiteks Maa atmosfääri ülemiste kihtide tihendamist sinna paisatavate tolmuosakestega, et tekitada kunstlik kaitse päikesekiirguse eest.

Samuti tuuakse ühe võimaliku ettapanekuna uuesti lauale kunstlike "metsamassiivide" loomine, millised sarnaselt looduslike puukooslustega oleksid võimelised õhust eraldama süsinik dioksiidi ja seda ümber töötlema. Mõni aeg tagasi ülikalliks peetud "kunstlike metsade" projekt on tänase biotehnoloogia arengutempo juures osutunud oluliselt odavamaks algselt planeeritust ja seetõttu uuesti väärt planeerimist.

Lisaks teadusemaailma jaoks positiivsele uudisele USA presidendi administratsiooni teadus- ja arenduspoliitika sisulise tekkimise kohta, tundub globaalse soojenemise teema olevat sedavõrd tõsises rakursis, et pilvepealset elu üheskoos reguleerima hakkame.

Teaduste Akadeemiale esitatud raport on täies ulatuses alla laetav SIIT.

Kommentaare ei ole: