esmaspäev, 26. oktoober 2009

Internet'i 40. juubel!

Hea sõber, kes sa siinseid ridu loed - kas teadsid, et meid ühendaval Internetil on neil päevil sünnipäev? Jah, 40 aastat tagasi 1969. aasta 29. oktoobril viis University of California professor Leonard Kleinrock'i meeskond oma laboris läbi katse, edastades korrektsed andmepaketid ühest labori arvutist teise. Katse, millest sai alus arvutite omavahelise suhtluse tekkimisele.

Juba 1962. aastal pakettandmeside teemal doktorikraadi kaitsnud Kleinrock'i idee ei leidnud telekomiformade hulgas algselt mingit vaimustust. Pigem isegi vastupidi. Kuna umbes samal ajal oli telekomifirma AT&A alustanud USA kaitseministeeriumi ARPANET võrgu opereerimist, keskenduti seal valitsuse tellimuse täitmisele. Kuna algsed katsed ARPANETi käima jooksmiseks aga edu ei toonud, anti lõpuks siiski võimalus oma ideed katsetada ka Kleinrocki tiimile. Ja nagu tänaseks teame - edukalt.

1970. aastate alguses töötasid Vint Cerf ja Robert Kahn välja TCP/IP nimelise andmevahetuse protokolli, mis sai omakorda aluseks kommertsvõrgu loomisele.

Kommentaare ei ole: