teisipäev, 1. detsember 2009

Täna on päev, mil 25 miljonit mobiili vaikivad

India Telekommunikatsiooni-ministeerium andis selle nädala alguses teada, et terrorismi tõkestamise egiidi all on kohalikele mobiilioperaatoritele tehtud ettekirjutus lülitada esimesest detsembrist võrgust välja kõik ilma IMEI koodita mobiiltelefonid. Ehk siis kohalike arvutuste kohaselt ca 25 miljonit, valdavalt odavat Hiina päritolu, aparaati. Kuigi teise abonendiga ühenduse saamiseks IMEI kood vajalik ei ole, identifitseeritakse selle koodi abil ühenduses olevad sideseadmed. Umbes nagu sõiduki kerenumber pole otseselt sõitmiseks vajalik, küll aga asendamatu, tuvastamaks sõiduki vastavust dokumentatsioonile. Samuti lubab *#06# valides taasesitatav kood võrgu käitajal olla teatud tõenäosusega veendunud, et tema võrgus toimetavad vaid seaduslikud (loe: mitte varastatud) seadmed ja kahtluse korral rakendada meetmeid. Kasvõi näiteks siis, kui aparaati on ametivõimude andmeil kasutatud mõneks ebaseaduslikuks tegevuseks, kuni terroristliku akti toimepanemiseni välja.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Suht mõttetu idee, eriti seoses terrorismiga. Mul on näiteks telefon millel saab seda IMEI koodi telefoni enda klaviatuuri abiga muuta. Lihtne on kirjutada see tarkvarajupp nii ringi, et iga kord antakse telefonile automaalselt uus, ja sealjuures täiesti korrektne IMEI. Mõned operaatorid maailmas on kasutanud ka n.n. IMEI koodide valget nimekirja s.t. töötavad näiteks vaid operaatori enda poest ostetud telefonid. Seda tehti/tehakse on muidugi äri, mitte turvalisuse pärast - samas hirm aitab sellist lahendust valitsusele "müüa".

Vähegi tõsisel pahalasel, kes tahab rohkemat, kui 112 numbril helistades sigatseda, pole minumeelest IMEI muutva telefoni asemel iga kord uue odava telefoni ostmine ka mingi eriline probleem.