teisipäev, 29. detsember 2009

3,5 miljardi mobiilikasutaja kõned avalikud?

Värske The New York Times toob ärevaid sõnumeid kõigi mobiilikasutajate hinge. Nimelt väidab väljaanne, viitega Berliinis toimuvale Chaos Communications Congress nimelisele üritusele, et saksa inseneril Karsten Nohl´il on õnnestunud lahti deshifreerida enam kui 20 aastat kindlana püsinud GSM turvalisusalgoritm. Ehk siis süsteem, mis kaks aastakümmet on ligi kolme ja poole miljardi mobiilikasutaja kõnesaladust salakõrva eest kaitsnud.

Kuigi GSM algoritmi varasemate versioonide (A5/1) lahtideshifreerimisest on kõlakaid liikunud ka mõned aastad tagasi, pole ükski asjaosaline seni julgenud tunnistada, et saavutatu ka reaalsuses toimib. Samas, oli vaid aja küsimus, mil 1988. aastal kasutusele võetud ja igihaljas kahendsüsteemis toimiv lahendus avatakse.

Sellegi poolest, vaatamata GSM algoritmi eestkõneleja GSM Association´i kohesele reageeringule, et Nohl´i väide on pigem teoreetiline kui reaalselt teostatav, on tehnoloogiafoorumid kõnealusest väitest tõsist tuld võtnud ja on pigem tundide, kui päevade küsimus, kui algoritmi murdja peab oma väidete kinnituseks (lisaks BitTorrenti vahendusel juba saadaolevale) välja tooma reaalse tõestuse. Seejärel on pall juba tõsiselt mobiilioperaatorite väravas.

Kommentaare ei ole: