kolmapäev, 19. detsember 2007

Elukaaslast oled juba Googel'danud?

Ei ole saladus, et Internet on tänapäeva eriteenistuste suur sõber ja samas ka üks suurimaid vaenlasi, kui teemaks tuleb anonüümsus. Samasugust anonüümsust naudime ka me kõik, sooritades läbi päringumootorite otsinguid meid huvitavate kaupade, teenuste, toodete ja kahtlemata ja inimeste suhtes. USAs baseeruv mittetulunduslik "fact tank" PawInternet & AmericanLife Project on ühes oma viimastes uuringutest "Digital Footprints" ette võtnud USA ühiskonna info-otsingu-käitumise. Omamata hetkel küll tõsiteaduslikke andmeid Eesti kohta, tunduvad USA andmed mõningase reservatsiooniga ka siinsele ühiskonnale laiendatavad.

Millest siis uuringutulemused meile pajatavad? Näiteks sellest, et 47% USA täisealistest Interneti kasutajatest on enda kohta veebis talletatavaid andmeid mõne otsingumootori, nt Google.com, abil uurinud. See on muuhulgas üle kahe korra enam, kui 22% 2002 aastal. Samas ainult 4% oma andmeid uurinuid väljendasid, et leidsid veebist enda kohta midagi ebameeldivat.

Umbes 60% kõigist Interneti kasutajatest ei väljendanud erilist muret nende kohta veebis leiduva info ulatuse osas.

Üle keskmise sissetuleku ja haridusega alla 50 aastased ameeriklased "googeldasid" ennast märkimisväärselt enam, kui ülejäänud uuritud.

Samuti ilmnes, et 53% täisealistest ameeriklastest tunnistasid ennast olevat "googeldanud" oma lähedasi ja tuttavaid. Põhjuseks valdavalt kontaktandmete otsimine.

Kuigi meeste ja naiste poolt "googeldamise" muster oli valdavalt sarnane, "googeldasid" naised siiski enamasti meesisikut, kellega nad kohtusid või olid kohtunud.

Pikemalt juba ülaltoodud viite alt. Kõrvale võid võtta täna avaldatud TNS Emori uuringu Eesti elanike rahulolust riigi e-teenustega.

3 kommentaari:

Liis ütles ...

Kui mina umbes seitse-kaheksa aastat tagasi inimeste guugeldamisega alustasin, pidasid sõbrad mind mingiks totaalseks veidrikuks ega saanud üldse aru, miks ma selliseid asju teen. Nüüd guugeldavad ise kah. Progress?

Lauri Tabur ütles ...

Eks mõned ole meist lihtsalt omast ajast ees :-) Samas, miks mitte kaevu vaadata, kui ta meile teepeale jääb? Huvitav on ju :-)

Anonüümne ütles ...

Guugle on jumal.