neljapäev, 17. jaanuar 2008

Innovatsioon 200X: Su arvuti jälgib Sind!

Kolmapäevane ajakirja The Times veebiversioon avaldab hiljutisele Bill Gatesi lahkumise teatele lisaks uue põneva uudise, et Microsoft on USAs patenteerinud tehnoloogia, mis võimaldab laiatarbearvutitele paigaldatuna juhtmevabalt hinnata arvuti kasutaja füüsilist seisundit. Alates pupilli reageerimisest kuni vererõhu ja südamerütmini. Uue patendi väljastamise fakti kinnitas kolmapäeval ka USA Patendiamet.

The Times has seen a patent application filed by the company for a computer system that links workers to their computers via wireless sensors that measure their metabolism. The system would allow managers to monitor employees’ performance by measuring their heart rate, body temperature, movement, facial expression and blood pressure.

Varasemalt on sarnased süsteemid teatavasti olnud kasutusel näiteks lendurite ja kosmonautide organismi talitluse jälgimiseks. Microsofti patent oleks esimene üritus nimetatu toomiseks laiatarbetehnoloogiasse.

Koheselt on aga kohal ka inimõiguslased ja ametiühingud, kelle sõnul riivab süsteem oluliselt inimõigusi ning ei keskendu mitte töö produktiivsuse mõõtmisele, vaid töövõtja väga isikliku tervisliku seisundi analüüsimisele.

Microsofti pressiteenistus on seni hoidunud firma asjakohaste plaanide kommenteerimisest, paisates meediakanalitele vaid:

“We have over 7,000 patents worldwide and we are proud of the quality of these patents and the innovations they represent. As a general practice, we do not typically comment on pending patent applications because claims made in the application may be modified through the approval process.”

Ega jää muud üle, kui uusi teateid oodata. USA Patendiameti veebiraamatukogus patenti ennast kolmapäeva õhtul veel üleval ei olnud.

Kommentaare ei ole: