kolmapäev, 6. veebruar 2008

Innovatsioon 2008: vihmapiisad elektriks

Kaksteist kuud kehva suusailma viib nii mõnigi kord mõtte sellele, et millekski on selline olukord kindlasti ka kasulik. Nüüd siis on ka teadusmaailm oma helgemad pead sellel teemal kokku pannud ja asunud uurima iga üksiku vihmapiisa kasutamisvõimalusi eluks kasuliku elektri tootmiseks.

Nimelt on Prantsusmaal Grenoblis asuva mikroelektroonika rakendustele orienteerunud Leti-Minatec Institute teadurid mudelina välja töötanud süsteemi, mis suudab lugeda piesolektroonilisele pinnale langeva vihmapiisa poolt tekitatud vibratsiooni energiat. Süsteem on võimeline lugema iga üksiku 1 kuni 5 mm diameetriga piisa poolt tekitatavat kuni 12 millivati võimsusega energiat (2 µJ kuni 1 mJ). Kahtlemata on tegu ääretult väikese energiahulgaga, kuid ärenduseks on hea algus loodud.

“Our work could be considered as a good alternative to power systems in raining outdoor environments where solar energy is difficult to exploit,” told Thomas Jager from Leti-Minatec. He explained that the system could be used for both mobile outdoor devices as well as indoor power. “For example, we intend to develop remote sensor nodes in cooling towers, but abandoned sensor networks are also one of the foreseen applications for this type of system.”

Edasiste arenduste osas lubavad teadlased, et järgmiseks on plaanis lisaks saadava energia suuruse kasvatamisele, tegeleda ka saadud energia jäärdvustamise rakendustega, et tagada lõpptarbijale pidev energiavoog.

Kommentaare ei ole: