esmaspäev, 10. märts 2008

Innovatsioon 2008: turvakaamera, mis vaatab sulle taskusse

Nagu loogilise jätkuna eelmisel nädalal sati vahendusel nähtud Schwarzeneggeri The End of Days müstikafilmile, teatas Ühendkuningriigi firma ThruVision Reutersi vahendusel, et on välja töötanud valvekaamera lahenduse, milline võimaldab sõna otseses mõttes vaadata inimese taskusse.

Teatavasti olid britid Euroopas esimesed, kes peale Londoni metrooplahvatusi katsid oma pealinna keskosa tänavad kaameratega sedasi, et seal liikuv inimene on keskmiselt iga 3 minuti tagant mõne tsentraalselt jälgitava valvekaamera vaateulatuses. Oma uue lahendusega T5000 läheb ThruVision aga veelgi edasi, lubades kuni 25 meetri raadiuses lugeda neilt inimestelt kiirguvat looduslikku ülimadalsageduslikku kiirgust, millise sagedus jääb kuni mõnekümne terahertsi ringi.

The T5000 camera, created by a company called ThruVision, uses what it calls "passive imaging technology" to identify objects by the natural electromagnetic rays -- known as Terahertz or T-rays -- that they emit.

Süsteemi väljatöötajad võtsid toote arendamisel aluseks Euroopa Kosmoseagentuuri teadlaste tööd, millistes analüüsiti kustuvate tähtede ja nende jälgede lugemist. Nii nagu astronoomide poolt analüüsitud kustunud tähed, nii ka maal asuvad objektid kiirgavad kõik olenevalt materjalist ja kooslusest unikaalset kuni mõnekümne terahertsise sagedusega kiirgust, millise lugemisel baseerub ka ThruVision'i kaamerasüsteem. Nii näiteks on oma looduslikult kiirguselt selgelt eristatavad kokaiin tärklisest ja plastiklõhkeaine plastiliinist.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"ülimadalsageduslikku kiirgust, millise sagedus jääb kuni mõnekümne terahertsi ringi" -kuidas nimetada sellisel juhul kõrvaga kuuldavat helikiirgust vahemikus 20 Hz - 20 000 Hz? Mitu "üli"-liidet tuleks ette laduda? Kas näiteks üli-kümme-kümnendas-madalsageduslik kiirgus?

Lauri Tabur ütles ...

Mõtlesin ise kah pikalt, et kuidas moodi seda sagedusriba inimkeeli nimetada. Eesti keel ju teada-tuntud oma rikkaliku omadussõnade valiku poolest :-) "Üli" tundus kuidagi kõige universaalsem eestikeelseist.

Anonüümne ütles ...

Tegelikult tahtsin tähelepanu juhtida mitte eesliitele 'üli-', vaid sageduse kõrgusele. Teraherts on 3x10 astmel 11 kuni 3x10 astmel 12. Helisageduskiirgus (mis on teadupärast samuti kiirgus), on sagedusega 2x10 astmel üks kuni 2x10 astmel neli. Kumb kiirgus madalam on? Kas terahertsine kiirgus on madalam kiirgus kui kilohertsine kiirgus? Meeldinud eesliitega saanuks vast ülikõrgsageduse?
Mõtte ilmestamiseks norin natuke veel: kas miljard senti on vähem raha kui 100 krooni ehk 10 000 senti?