teisipäev, 15. aprill 2008

Kaks aastat kosmoseturismi alguseni

Kui aasta algupoolel käisid kõlakad, et Richard Bransoni Virgin Galactics alustab 2008. aasta jooksul konsmoseturismi kuni 18 kuulisi katselende, siis peale märtsi lõpu uudist USA ettevõttelt XCOR Aerospace, saab olla juba päris kindel, et aastal 2010 võib esimene kosmoseturist oma kohvri pakkida.

Nimelt teatas XCOR Aerospace oma ülalmainitud uudises, et alternatiivina Bransonile on nad peale kolmeaastast arendust valmis Lynx nimelise lennumasinaga (pildil) hiljemalt 2010. aastal alustama huviliste viimist Maa orbiidile.

XCOR test pilot, former pilot astronaut and Space Shuttle commander, Col Rick Searfoss, enthused: "Lynx will be the 'Greatest Ride Off Earth'. The acceleration, the weightlessness, and the view will provide you with an experience that is out of this world. And the best part of it all is that you'll ride right up front, like a co-pilot, instead of in back, like cargo."

Mõlemad ettevõtmised teavitavad, et taevasse lendamise kaheotsa pilet jääb tulevikus kuskile miljoni ja kahe miljoni Eesti krooni vahele ning, et iga üritaja peab enne starti läbi tegema elementaarse väljaõppe, saamaks aru, kuidas toimib skafander ja mil viisil lennuaparaadiga hädamaanduda.

Seejuures ei jäta XCOR märtsikuises teates muidugi mainimata, et nemad on valmis oma kahekohalise kosmoselennumasinaga inimesi enam kui 60km kõrgusele orbiidile lennutama kuni 2 korda odavamalt kui Branson. Samuti lubab XCOR, et Lynxi pardal ei pea reisijad istuma piloodi taga, nagu seda on lubanud Branson, vaid kogu lennuelamus, seal hulgas kaaluta olek, saadakse piloodi kõrval istmel.

XCOR ja Virgin Galacticu võiduajamine esimese turismilennu rakendamiseks on hetkel varju jätnud kolmanda kosmoseturismi plaanija pingutused. Nimelt on ka Euroopa päritolu EADS Aerospace levitanud kuuldusi oma ettevalmistuste kohta lennutada teadmata tulevikus kosmoserändurid kuni 100km kõrgusele. Ehk siis piirkonda, kus raadiolained enam palju ülespoole ei rända ja olenevalt päikese aktiivsusest võib õhutemperatuur ulatuda kuni 15 000 kraadini Celsiuse järgi.

Kommentaare ei ole: