reede, 11. aprill 2008

Vesijahutusega superarvutid on tagasi!

Arvutiprotsessorite võimsuse oma turunishiks kujundanud IBM andis möödunud teisipäeval teada, et võtab järejekordse superarvuti Power 575 juures selle protsessorite jahutamiseks kasutusele vesijahutuse. Nagu see oli ka arvuti algusaastatel. Nimelt lubab IBM teadlaste väitel vesijahutus kuni 40% vähendada süsteemi jahutamise energiakulu. Samuti on teadlased välja arvutanud, et jahutusmaterjalina on vesi enam kui 4000 korda efektiivsem, kui klassikaline õhkjahutus.

Kordades paranenud jahutuse ning kokku hoitud energia arvelt on IBM suutnud Power 575 kasutatava protsessori POWER6 jõudlust võrreldes varasema võimsaima, POWER5+'ga, kasvatada enam kui viis korda:

With 448 processor cores per rack, the new Power 575 offers more than five times the performance of its predecessor, and thanks to advanced water cooling and POWER6 efficiencies, is three times more energy efficient per rack.Nicknamed “Hydro-Cluster” the system supports very large clusters – hundreds of nodes -- and enables extreme performance in dense packaging. A single rack features 14 2U nodes, each with 32, 4.7-Ghz cores of POWER6, a stunning 3.5 TB of memory,and yet is more energy efficient than traditional air-cooled designs. At 600 GFlops per node, the Power 575 is three times more energy-efficient in GFlops per kilowatt than the POWER5® generation of air-cooled processors.

Kui mõnipäev tagasi sai tulevikuveebis arutletud selle üle, millal virtuaalne reaalsus suudetakse muuta inimsilma rahuldavalt nähtavaks, siis IBM sellenädalane uudis lubab loota, et see aeg ei olegi enam mägede taga.

Kommentaare ei ole: