reede, 30. mai 2008

BOKU õpetab lapsi programmeerima

Üheksakümnendate algusest mäletan veel tänaseni arvutiõpetuse tunde, kus mustvalge kuvari taga Basicu programmeerimiskeeles etteantud teemal loovaid lahendusi pidime välja mõtlema. Programmeerimine kui uudne tegevus kõrvale jättes, tundus siis see naljakate seosetute sõnade ja numbrite kooslus enam kui igav. Rääkimata lõpplahendusest, mis parimal juhul mõnesajakilobaidise mänguna kahvatul kuvariekraanil piksleid liigutas.

Ei osanud me siis aimata, et tehnoloogia kiirteel saab programmeerimine õige pea olema osaks lapse loomingulisuse kasvatamisel. Just sellise ideega tulid aga maikuisel Microsoft Research Tech Fair 2007 üritusel välja Microsofti arendusüksuse tegelased, kui tutvustasid BOKU nimelise programmeerimismängu ideelahendust.

BOKU kujutab endast Xbox 360® mängukonsooli baasil toimivat mängukeskkonda, kus lihtsate käitumiskaartide abil suunatakse robotipoisi elu ja tegemisi. Seejuures ei kasutata selle tegevuse juures traditsioonilist programmeerimiskeelt ega keerulisi voodiagramme. Pigem on mängus rõhk programmeerimise ja laiemalt küberneetika loogika ja süsteemi tutvustamisel läbi lapse maailma elementidest simulatsioonimudelite, tagasisidelahenduste, sensorite ja MPI teateedastuse teegi loomise ja kasutamise.

The user is exposed to behavior arbitration, generality, representation of an abstract state, real-time experimentation and feedback, simulation, sensors, physics, and message passing. The programming environment is integrated in an attractive gaming world and controlled entirely via an Xbox 360 game controller.

Formaalse loogika õppetundidele lisaks juba väga noorest peast meid ümbritseva tarkvaramaailma loogika mõistmine avab kahtlemata tulevikus uusi uksi mitte ainult matkereaalsuse senisest tõhusamaks juurutamiseks vaid loodetavasti ka uute sammudeni virtuaalse reaalsuse loomisel, milline täna on veel paljuski kitsa ringi nö koodi-inimeste pärusmaa. Lisaks oleks ju ääretult värskendav näiteks viieaastase patsidega tüdrukutirtsu kommentaar tõsisest töömehest isa püüdlustele mõnda tehnoloogiaküsimust omal viisil lahendada, et „issi, see asi ei toimi nii“!

Kommentaare ei ole: