reede, 4. juuli 2008

Britid plaanivad aastal 2020 lõpetada FM ringhäälingu

Ajal, kui Eesti plaanib üleminekut digitaaltelevisioonile aastal 2012, on brittide kultuuriminister kokku kutsunud asjaosalised, et kaaluda võimalusi aastal 2020 minna saareriigis täie rauaga FM formaadis raadioringhäälingult üle digitaalformaadile.

Juuni viimastel päevadel avaldatud vahearuandest ilmneb, et Suurbritannias on digiformaadi eestvedajaks paljuski olnud rahvuslik BBC. Samal ajal on erakanalid kindlalt truuks jäänud vanale heale FM´ile. Seda paljuski põhjusel, et tehnoloogiliselt on FM formaat läbi õhu täna digist kaugemale leviv (loe: enama arvu kuulajateni jõudev). Seepärast ka digitaalheli jõuab täna seal ca 17% kuulajateni. Sedagi valdavalt läbi kaabellevi.

Selleks, et aastaks 2020 suudetaks garanateerida sujuv üleminek digiformaadile, pakutakse vahearuandes diskussiooniks välja, et esimese sammuna peab valitsus selgesõnaliselt välja ütlema, et formaadi muutus aastal 2020 on paratamatus. Teiseks peab mingi aja parallelselt toimima nii digiformaat kui ka FM - et inimesed saaksid veenduda uue formaadi headuses. Viimase sammuna algaks aastast 2012 üleminek digiformaadile, milline asendaks aastal 2020 senise FM formaadi.

Nii nagu digitelele üleminek tekitas tormi meie siinses väikeses teeklaasis, on digiraadiole üleminek tekitanud diskussiooni ka brittide saareriigis. Eelkõige tuntakse muret autoraadiote pärast, millised praeguste plaanide kohaselt lõpetaks raadioeetri edastamise peale näiteks Eurotunneli Prantsusmaa otsast väljumist. Aga, et plaan tundub tõsine, pole välistatud, et teema jõuab üsna pea laiemaks formaadimuutuseks ka Brüsseli eurokoridoridesse.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Digitaalformaat ja FM-formaat ei ole ühe kategooria mõisted. Sobilikumad oleksid ehk digitaalformaat-analoogformaat või digitaalformaat-(sagedus)modulaarformaat.

Lauri Tabur ütles ...

Good point! Lihtsustuse mõttes ei hakanud analoogi ja sagedusmodulatsiooni mõisteid sisse tooma. Enam tehnikateadlik inimene saab niigi aru, milles point :-)