esmaspäev, 25. august 2008

Innovatsioon 2008: fotoaparaat pimedatele

Kujuta ette, mis tunne võiks olla pimedana kasutada digitaalfotokat. Suhteliselt sürrealistlik kujutelm, kas pole. Eelkõige arvestades, et foto moodustumise üheks põhielemendiks on valgus, mida aga nägemispuudega inimene võib üldse mitte näha. Selline tavainimese piiratud arusaam ei ole aga takistanud Samsung'i firma konstruktoreid panemast kokku just pimedatele mõeldud digitaalkaamerat.

Touch Sight nimeline fotoime on aga just selliste inimeste tarbeks mõeldud (vt pilti). Kaamera sisaldab endas lisaks pildisalvestusseadmele ka helisalvestusfunktsiooni, mis käivitub peale foto tegemist 3 sekundiks. Selleks, et foto juurde saaks ka olustikku kirjeldada. Ilmselgelt ei ole sellel fotoaparaadil LCD displeid. Nimetatu asemele on paigutatud hoopis imeõhuke Braille displei, mis suudab pildistatu taasesitada 3D pinnakujundina. Sedasi saab pildistanu aparaati tallatatut tunnetada läbi kompimismeele.

Kaamera konstrueerimisele eelnenud uuringute käigus oli üheks keskseks küsimuseks sellise aparaadi võimalikult täpne suunamine pildistatavale objektile. Piiratud nägemisvõimega inimesel võib see päris suur väljakutse olla. Et aga see väljakutse muuta maksimaalselt pildistamise naudinguks, pakkusid teadlased, et fotoaparaati on ilma nägemiskontrollita pildistamiseks kõige otstarbekam asetada otsaette. Umbes nagu kolmas silm. Et pimedad suudavad suhteliselt hästi hinnata suunda ning vahemaid heli tekitajast nendeni, siis piisab pildistamiseks vaid pea õigesse suunda keerata, vajutada trigerit ja lausuda, mida pildile jäädvustad.

Kommentaare ei ole: