teisipäev, 16. september 2008

Uuring: tunnetel on temperatuur

Sa oled külmalt kaalutlev! Sa oled nii mõnusalt soe ja sõbralik! Kes meist poleks kuulnud ja ka ise kasutanud selliseid kõnekujundeid. Metafoorid on meie igapäevakeele lahutamatuks osaks ja kahtlemata võimaldavad meie suhtlemist muuta värvikamaks. Kuid miks just sellised kõnekujundid? Miks eraldatuse metafooriks on me maailmas külm ja lähedusel soe? Vastuseid sellele fenomenile otsisid ka Toronto Ülikooli psühholoogid, kes selleks tarbeks viisid läbi mitmeid eksperimente, milliseid lahkab vastilmunud väljaanne Psychological Science.

Nii näiteks paluti samadel tingimustel ühe testgrupi liikmeil meenutada minevikust sündmust, kus neid on mingist kollektiivist või grupist, näiteks kasvõi e-posti listist, välja arvatud. Teise grupi liikmeil paluti minevikust meenutada sündmust kus neid oli mõnda seltskonda või gruppi sisse arvatud. Peale vastuste saamist paluti nagu muuseas mõlema grupi liikmeil hinnata eksperimendi läbiviimise ruumi temperatuuri. Ilmnes, et hinnangud temperatuurile varieerusid kuni 100%. Seejuures hindasid ruumi soojemaks need, kellel oli palutud meenutada mõnda gruppi arvamist ning külmemaks need, kel' paluti meenutada grupist välja arvamist.

Teises huvitavas eksperimendis paluti katsealustel mängida arvutis lihtsat paaristennist. Mängu omapära seisnes aga selles, et paarilistest ühele andis arvuti üsna sageli võimaluse palli lüüa, teisele aga praktiliselt mitte. Kui nüüd peale mängu lõppu paluti osalistel valida baarist jooke, valisid mängijad, kellele arvuti võimaldas palli mängida, oluliselt suurema tõenäosusega jahedaid karastusjooke, samal ajal, kui mängus pealtvaatajaks jäänud eelistasid sooje jooke ja puljongit.

Lisaks veel mitu täiendavat uuringut andis teadlastele palju mõtteainet hooajaliste vaimsete kõrvalekallete (nt talvemasendus) tõlgendamiseks ning, miks ka mitte, ennetamiseks. Nii näiteks pakutakse uuringu kokkuvõttes, et grupiprotsessides, kus on vajalik inimeste omavaheline suhtlemine, võib ruumis temperatuuri tõstmine mõne kraadi võrra mõjuda koostöö aktiveerimiseks oluliselt tõhusamalt, kui milline iganes manipulatiivne tehnika. Sarnaselt on ka soe tuba, rääkimata saunast, tõenäoliselt kõige efektiivsem meetod üksindusega seotud stressi vastu võitlemiseks.

5 kommentaari:

kristiina ütles ...

no ometi kord ka üks natukenegi emotsionaalsem uudis, bravo! marega just arutasime ükspäev, et sulle peaks andma kõige kiretuma blogija rändauhinna:) mmuahh:)

Lauri Tabur ütles ...

auhinnad mulle meeldivad :-)

Anonüümne ütles ...

kas võiksite lisada täieliku viite artiklile?
palju tänu

Anonüümne ütles ...

kas võiksite lisada täieliku viite artiklile?
palju tänu

Lauri Tabur ütles ...

Sellest viitest pole kasu, kuna ta on parooliga juurdepääsetav