reede, 2. jaanuar 2009

2020: Internet = mobiiltelefon

Ühe aasta lõpp ja teise algus on ikka olnud möödunu kokku tõmbamise ja tulevikku vaatamise aeg. Viimaste aastate kiirest arengust tehnoloogiamaailmas kannustatuna palusid ka USA Põhja-Karoliina Elon´i Ülikooli teadlased 578 eksperdil, analüütikul ja kommentaatoril üle kogu maailma hinnata tehnoloogia arenguid aastaks 2020. Seda kõike juba aastaid Interneti arengutel silma peal hoidva projekti Pew Internet & American Life Project raames.

Muuhulgas paluti ekspertidel hinnata mitmete väidete paikapidavust 2020 aastal. Nii näiteks pidas väidet „Mobiiltelefon — mille puhul võib juba praegu rääkida märkimisväärse võimsusega arvutist — on esmane ning peamine interneti kasutamise vahend paljudele inimestele kogu maailmas, pakkudes informatsiooni kaasaskantaval ja hästiühilduval kujul suhteliselt madala hinnaga“ aastaks 2020. tõenäoliseks 77% ekspertidest. Puutetundlike räägi-ja-puuduta kasutajaliidestega rakenduste domineerimist 11 aasta pärast uskus 64% küsitletuist.

Nagu kommenteerivad uuringu läbiviijad, on eksperdid tugevalt ühel meelel, et Interneti ja mobiiltehnoloogia ühisareng saab lähiaastatel olema vähemalt sama kiire, kui ta on olnud seni. Samas väljendati ka selget ebakindlust kasutajate osas, kes üha enam kipub eelistama parimaid, kiireimaid, kuid samas, kahjuks, odavamaid seadmeid, milliseks uusi tehnoloogiaid üsna sageli aga pidada ei saa.

Uuringu täielik aruanne on ligipääsetav aadressil: http://imaginingtheinternet.org/

Kommentaare ei ole: