teisipäev, 17. juuni 2008

Uuring: sotsiaalsed sidemed kui silmamoondajad

Oled äkki isegi tähele pannud, et mõne kindla seltskonnaga mägedes matkates, tundub üks ja sama mägi palju laugem, kui teistega sama mäetippu võttes? Nüüd on brittide autoriteetne Plymouthi Ülikool ette võtnud selle illusiooni põhjuste uurimise.

Nimelt tuvastasid ka teadlased, et hea sõbra või väga lähedase inimese lähedalolek sundis katsealuseid hindama katse käigus vaadeldud kallakut kuni 20% laugemaks, kui seda tegid eraldiseisvad katsealused. Piisas isegi lähedase inimese peale mõtlemisest, kui katse andis umbes samasuunalise tulemuse.

Ajakirjas Journal of Experimental Social Psychology avaldatud pikemas uuringuaruandes jõuavad teadlased muuhulgas järeldusele, et sotsiaalsetest sidemetest tekitatud turvatunne muudab ka inimese alateadvuses paljud teravad nurgad enam ümaramaks ning suhtekuristikud pigem laugeteks nõlvadeks.

Eks ole see fenomen ka hea seletus suuremate riskide võtmisele sõprade seltskonnas, kus sõprade vaheliste sotsiaalsete sidemete tekitatud turvatunne kantakse üle tavaolukorras ohtlikule situatsioonile.

Kommentaare ei ole: