teisipäev, 30. detsember 2008

Oled sa parema- või vasakusilmne?

On ammuteada tõde, et umbes 2/3 inimestest me ümber on paremakäelised ning ülejäänud vasaku- või mõlemakäelised. Vähemteada on aga fakt, et nii nagu enamikel inimestel on domineeriv üks käe- või jalapoolus (oluline nt golfimängus), erinevad inimesed ka domineeriva silma poolest. Sellealaseid uuringuid on mitmeid aastaid läbi viinud muuhulgas Moskvas asuv Современная гуманитарная академия.

Nii näiteks on eelnimetatud uurimisasutuse teadlased katsete kaudu kindlaks teinud, et vasaksilmsete inimeste vasak silm reageerib vasakult tulevale informatsioonile märkimisväärselt operatiivsemalt. Samuti on oluline vahe silmadega informatsiooni hõlmamise ulatuses. Nii hõlmavad vasaksilmsed olulised kiiremini ja suuremal hulgal vsakult poolt tulevat infot, kui paremalt poolt ja vastupidi. Seda võib igaüks testida, proovides lihtsat raamatuteksti lugedes korda mööda nii vasaku kui ka parema silmaga.

Miks eeltoodu oluline on? Tõenäoliselt on siin ainest mõtisklemaks selle üle, et kas ka vasaksilmsete inimeste elu-ja-tegemiste lihtsustamiseks saaks midagi ette võtta, sarnaselt näiteks vasakukälistele kohandatud olmevahenditega.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kõik kes Eestis silmaarsti juures käinud on vist juhtiva silma testi teinud. Minul alati kontrollitakse vähemalt seda.

Ma siis parempoolse silmaga tegelane nagu ka käsi on parem.

Lauri Tabur ütles ...

kui aus olla, siis ma polnud selle peale enne venelaste uuringuga tutvumist tulnudki, et polaarsus ka silmade kohta võib käia. paari tuttavaga läbi tehtud lugemistest aga kinnitas, et vasaksilmne loeb parema silmaga tõepoolest aeglasemalt. huvitav, kuidas see fenomen töötab vasakpoolses liikluses...

Mägilanna ütles ...

Vibulaskmises (ja üldse laskespordis) on see muide ka väga oluline, milline on inimese nö juhtsilm. Reeglina on domineeriv silm ja käsi samad, aga ma testin alati algajaid laskjaid selle kontrollimiseks, sest ei ole võimalik lasta parema käe vibu paremakäelisel aga vasakusilmalisel nii, et ta sulgeb vasaku silma ja vaatab paremaga. Nii soovitangi vasakusilmsel-paremakäelisel sihtida mõlemad silmad lahti või kasutada vasaku käe vibu :-)

AR ütles ...

Ja siis on veel olemas paremanäolisus, see tähendab siis, et silmade ja suu jooned lähevad paremale poole suunas tugevalt lahku ja pidi olema erilise musikaalsuse tunnuseks. Jaak Joala, Eino Eller jne

Anonüümne ütles ...

See laskjate kontroll tõi mulle meelde kaks sugulast kes jahil sihtisid paremalt õlalt vasaku silmaga. Kuidas see võimalik on ma ei saa aru.